Banožiću odobren subvencionirani kredit. Građani će mu sufinancirati plaćanje rata

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Index

MARIO Banožić dobio je APN-ov kredit. Iznos subvencioniranog stambenog kredita ministra obrane Marija Banožića je 100.000 eura, otplaćivat će ga Privrednoj banci Zagreb 15 godina uz nominalnu kamatnu stopu od 2,88 posto i efektivnu kamatnu stopu 2,97 posto godišnje, a visina subvencije iznosi 25.306 eura.

Banožić inače ima stan u Vinkovcima površine 80.22 četvorna metra. Ministarska plaća mu iznosi 2740 eura neto, a supruga zarađuje dodatnih 1081 euro mjesečno. Ministar ima i troje djece. Formalno udovoljava svim zakonskim uvjetima.

"Namjena kredita je izgradnja obiteljske kuće za ukupno pet članova kućanstva navedenih u zahtjevu od kojih su troje maloljetne djece. Iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 100.000 eura koji se otplaćuje kreditnoj instituciji 180 mjeseci (15 godina)", stoji u odgovoru APN-a.

Iako ima stan od gotovo 90 kvadrata, po pravilima APN-a može dobiti subvenciju za kupnju veće nekretnine. Postojeći stan u roku dvije godine mora prodati.

Prije nekoliko dana nije želio odgovoriti

Banožić prije nekoliko dana nije želio odgovoriti je li se prijavio na kredit. Ovako je tekao razgovor:

Jeste li se prijavili na APN?

"Dakle, ovo je tema koju sam jasno komunicirao na vrijeme, imam mišljenje Povjerenstva."

Jeste li se prijavili?

"Sve podatke ću objaviti u imovinskoj kartici."

Jeste li se prijavili? Da ili ne?

"Hvala vam lijepo, pozdrav."

Evo što je Povjerenstvo za sukob interesa reklo kad ih je Banožić pitao smije li se prijaviti

"Ne bi bilo suprotno odredbama ZSSI/21-a da obveznik Mario Banožić, ministar obrane, kao privatna osoba, uz primjenu mjerodavnih zakonskih odredbi i pravila postupaka sudjeluje u programu subvencioniranja stambenih kredita kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (u daljnjem tekstu: APN) te da mu, ukoliko ispunjava sve kriterije, bude odobreno subvencioniranje kredita u svrhu rješavanja stambenog pitanja, i to pod uvjetom da su ukupna sredstva planirana u državnom proračunu za ovu namjenu dostatna tako da svim podnositeljima koji ispunjavaju uvjete bude odobren zahtjev za subvencijom, a ukoliko to ne bi bio slučaj, prednost bi trebalo dati drugom podnositelju, s obzirom da je kao član Vlade Republike Hrvatske ovlašten odlučivati o imenovanju i razrješenju direktora APN-a", smatra Povjerenstvo.

Pročitajte više