Barbari ISIS-a pojavili se u novoj zemlji i odmah zauzeli grad: "Bojimo se da će sve pobiti"

Screenshot: YouTube

CRNA zastava Islamske države zavijorila se nad obalnim somalijskim gradom Qandala, objavio je New York Times. Prema vlastima i lokalnom stanovništvu, nekoliko desetaka maskiranih islamista naoružanih strojnicama umarširalo je u grad kojeg su zauzeli praktički bez otpora.

Džihadisti su jednostavno umarširali u ovaj obalni grad, a stanovništvo se povuklo. Čak su i ribari, koji svakodnevno odlaze na more, uglavnom ostali u svojim kućama zbog straha od islamista.

"Strah me da će ti ljudi ubiti svakoga - civile, vojsku i gradske službenike", rekao je Mohamed Khuurshe, gradski službenik, na konferenciji za medije.

Somalija već godinama trpi teror militantno al- Shababa, organizacije bliske al Qaedi. Cilj im je uvesti šerijatski zakon u Somaliju. No, u posljednje vrijeme pojavila se Islamska država koja je sve moćnija. ISIS u Somaliji jača, pogotovo stoga što diljem Iraka i Sirije sve više gube uporišta pa im očajnički treba nova baza.

Al Shabab i ISIS, koliko god vanjskom svijetu izgledali slično, međusobno se ne podnose.

"Shabab je odlučio ubiti svakoga tko podržava ISIS", rekao je Hassan Adan, dugogodišnji Shababov borac. Štoviše, rekao je da je Aminyat, Shababova tajna služba, već likvidirala nekoliko istaknutih ISIS-ovaca u Somaliji.

"Borba s njima je stvar moći, a ne principa", kaže Hassan.

Somalija je duboko podijeljena zemlja koja je u krizu upala prije 25 godina kad je pala centralna vlada. Od tada stotine tisuća umrle su od gladi ili rata. Analitičari se boje da bi rat između ISIS-a i al Shababa dodatno uništio ionako razorenu zemlju, a centralna vlast nema snage da stane na kraj militantnim skupinama.

Pročitajte više