Barguti povukao predsjedničku kandidaturu

ZATOČENI palestinski lider Marvan Barguti povukao se iz utrke za palestinskog predsjednika na izborima 9. siječnja, objavio je u nedjelju njegov suradnik.

"Marvan je danas odlučio povući svoju kandidaturu", izjavio je novinarima voditelj njegove kampanje Ahmed Gneim.

Povlačenjem iz predsjedničke utrke, Barguti je otvorio put za pobjedu Mahmudu Abasu, predsjedničkom kandidatu Fataha, najbrojnije i najutjecajnije palestinske frakcije.

"Svoju potporu dajem dragom i dobrom prijatelju Mahmudu Abasu (Abu Mazenu)", rekao je Gneim, čitajući Bargutijevo pismo.

Barguti je jedan od lidera palestinske intifade i dugo je vremena uz pokojnog Jasera Arafata bio najpopularniji palestinski političar. Sada služi doživotnu zatvorsku kaznu u Izraelu, osuđen zbog organizacije napada na izraelske civile. On je sve te optužbe opovrgao.

Bargutijeva kandidatura je ozbiljno prijetila pobjedi Mahmuda Abasa, kojeg i Izrael i Sjedinjene Države smatraju osobom sposobnom obnoviti bliskoistočne mirovne pregovore.

Barguti se također nalazio pod pritiskom Fataha da povuče svoju kandidaturu kako bi se izbjeglo cijepanje ove palestinske skupine.

Pročitajte više