BARGUTI SE NAMJERAVA KANDIDIRATI ZA PALESTINSKOG PREDSJEDNIKA

Palestinski čelnik Marvan Barguti, koji u izraelskom zatvoru služi doživotnu kaznu, namjerava se kandidirati na palestinskim predsjedničkim izborima, rekla je u subotu za France presse njegova supruga Fadva, dodavši da će o njegovoj kandidaturi konačnu odluku donijeti članovi pokreta Fatah, čiji je Barguti vođa na Zapadnoj obali.

"U tijeku su rasprave o tome pitanju i za tjedan ili dva znat ćemo hoće li Marvan biti kandidat Fataha na predstojećim predsjedničkim izborima", rekla je Fadva Barguti.

Ona je ocijenila da je za života Jasera Arafata njezin suprug "bio drugi najpopularniji palestinski čelnik", a dokaz za to je ispitivanje javnog mišljenja provedeno u listopadu.

Marvan Barguti ima "jasan politički program kako iz Intifade prijeći na mir na temelju načela koegzistencije između dviju država", izraelske i palestinske, rekla je njegova supruga. Također je dodala da je Barguti "u dobrim odnosima sa svim palestinskim pokretima te da s njihovim članovima kontaktira posredstvom odvjetnika koji ga posjećuju u zatvoru" u Izraelu.

Kao jednog od glavnih pokretača Intifade, izraelski je sud 6. lipnja Bargutija osudio na izdržavanje pet doživotnih zatvorskih kazni zbog umiješanosti u četiri protuizraelska napada.

Palestinski premijer Ahmed Korei izjavio je u subotu da će izbori za palestinskog predsjednika, nasljednika Jasera Arafata, biti organizirani prije 9. siječnja 2005.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više