BARIŠIĆU, ODSTUPI HNS pokrenuo postupak opoziva

Foto: Hina, Index

HNS je pokrenuo postupak izglasavanja povjerenja ministru Barišiću, što su objavili na svom Twitter profilu, a u Saboru su održali i izvanrednu press konferenciju na tu temu.

Goran Beus Richemberg je rekao kako su sigurni da će njihovu inicijativu podržati stranke u opoziciji kako bi ispravili sramotnu nepravdu, te je dodao kako podršku Andreja Plenkovića ministru plagijatoru smatra skandaloznom.

Poziv Plenkoviću da ispravi grešku

Očekivali su kako će premijer Plenković ispraviti veliku grešku i povući imenovanje osobe koja je dokazani plagijator i koja laže, te su ostali šokirani reakcijom Plenkovića koji je Barišiću dao potpunu podršku.

Kažu kako su stoga na sebe preuzeli tu odgovornost i pokrenuli službeni postupak za izglasavanje nepovjerenja ministru Barišiću zbog dokazanog plagijata i činjenice da je lagao hrvatsku javnost.

Naveli su kako je odluka u ovom slučaju već donesena od strane Odbora za etiku koji je imenovan u Saboru.

Nedopustiva podjela akademske zajednice

Nedopustiva im je podjela akademske zajednice, čiji se dio mobilizirao za davanje potpore ministru Barišiću čime su se srozali standardi u akademskoj zajednici u Hrvatskoj, a i međunarodno prihvaćena pravila.

Kažu kako ne mogu dopustiti niti da tražimo od nastavnika, profesora i učitelja da djecu uče krađi intelektualnog vlasništva i prepisivanju.

Iz navedenih razloga su zatražili žurno uvrštenje točke o izglasavanju povjerenja ministru Barišiću na dnevni red Sabora.

Uvjereni su u potporu i potpise drugih zastupnika i zastupnica.  
 

 

Beus kaže da se razgovaralo s "ključnim" ljudima SDP-a, te dogovoreno da će se i SDP-ovci pridružiti HNS-ovoj inicijativi. "Ovo nije pitanje stranačkog nadmetanja, nego odgovornosti prema kriterijima koji važe u znanosti i obrazovanju", poručio je.

Mostovo čekanje

"Ne vidimo nikakvo ponašanje Mosta, jer apstinencija od javnog istupa ne vjerujem da je ponašanje koje bi mogli karakterizirati ikako drugačije nego čekanje", odgovorio je Beus Richembergh upitan za ponašanje Mosta u slušaju Barišić.

Smatra da premijer Andrej Plenković brani Barišića, jer je njegov osobni izbor.

"Pretpostavljam da ga brani zato što je njegov osobni izbor, no tko radi - taj i griješi, pa mu dajemo priliku da tu grešku ispravi. Ako to nije u stanju on i njegova vlada, onda je tu Hrvatski sabor", poručio je HNS-ov zastupnik.

"To je njegov stav, žao nam je što je premijer prihvatio standarde koji nisu prihvaćeni u međunarodnoj zajednici", uzvratio je na novinarsku konstataciju da je premijer na sebe uzeo određivati što je plagijat.


U Petrovljevim rukama "škare i platno"

Stvar je u rukama predsjednika Sabora Bože Petrova, on je po Poslovniku dužan to uvrstiti u dnevni red, a kada će to napraviti, to ovisi o njemu. Nadamo se da će to biti ovaj ili sljedeći petak, no "škare i platno" su u Petrovljevim rukama, kaže Beus.

Nakon što skupe potpise, zastupnici ih predaju predsjedniku Sabora, zahtjev se treba raspraviti i o njemu glasovati najkasnije u roku od 30 dana, vlada ima rok za očitovanje osam dana od predaje zahtjeva.

Evo kakva je procedura

Na prijedlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika u Saboru može se pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku vlade, pojedinom njezinu članu ili Vladi u cjelini.
Glasovanje o povjerenju vladi može zahtijevati i njezin predsjednik.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku vlade, pojedinom njezinu članu ili vladi u cjelini, uvrštava se odmah u dnevni red, bez odlučivanja.

Vlada je dužna očitovati se o prijedlogu iz stavka 1. ovoga članka najkasnije u roku od osam dana od dana uvrštavanja prijedloga u dnevni red.

Ne može se raspravljati i glasovati o povjerenju prije nego što protekne sedam dana od dana podnošenja prijedloga Saboru.


Sabor će o povjerenju raspravljati i glasovati najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Saboru.

U raspravi o povjerenju predsjedniku vlade ili vladi u cjelini predsjednik vlade može usmeno obrazložiti očitovanje vlade o prijedlogu, a o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja pojedinom članu vlade može se očitovati taj član vlade.

Predsjednik vlade, odnosno član vlade mogu prije završnog govora predlagatelja održati govor, a mogu se javljati i dobiti riječ tijekom rasprave radi davanja objašnjenja.

Odluka o nepovjerenju je donesena ako je za nju glasovala većina od ukupnog broja zastupnika u Saboru.



Uskoro opširnije...

 

 

Pročitajte više