Barroso: Europa mora preuzeti svoj dio odgovornosti u financijskoj krizi

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso u Bruxellesu je govorio o ekonomskoj krizi koja potresa svijet i pozvao sve zemlje članice Europske unije na još tješnju suradnju "jer se samo koordiniranim djelovanjem može uspostaviti povjerenju u tržitše".

Barroso ističe kako je cijeli svijet sada u vrlo teškoj situaciji i nitko si ne može dopustit da samo pasivno promatra razvoj krize koja se polako iz SAD-a seli u Europu. Iako u Americi Kongres još nije prihvatio sanacijski plan Wall Streeta, ali se njegovo prihvaćanje očekuje uskoro, tijekom posljednjih nekoliko dana više je država Unije moralo intervenirati kako bi spasilo banke od bankrota. Zemlje Beneluxa su zajedno spasile Fortis, a Francuska, Belgija i Luksemburg su isto učinile za banku Dexia.

"Svima je jasno da prolazimo kroz krizu, ali imamo sredstva da na to odgovorimo", kaže Barroso i dodaje kako je jedno od rješenja uspostavljanje zajedničkog sustava za zaštitu individualnih bankovnih pologa, o čemu će se razgovarati ovih dana. "Europa mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Prvo se moramo posvetiti hitnim pitanjima, a zatim spremiti odgovor za srednjoročno i dugoročno razdoblje".

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više