Barroso izložio "sveobuhvatni" plan za spas eurozone

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso danas je izložio plan koji bi trebao okončati dužničku krizu u eurozoni.

Napomenuo je kako je riječ o "sveobuhvatnom odgovoru na krizu" koji će Europu vratiti na put oporavka. "Reaktivni, parcijalni i kompromisni odgovori na različite aspekte krize više nisu dovoljni", napomenuo je Barroso.

U ime komisije, Barroso je izložio pet područja djelovanja "dizajniranih da razbiju zlobni začarani krug između sumnji o održivosti nacionalnih dugova, stabilnosti bankarskog sistema i potencijala ekonomskog rasta Europske unije".

Plan sugerira pet ključnih točaka:

1. Potrebna je odlučna akcija u pogledu Grčke kako bi se otklonila svaka sumnja o njenoj financijskoj održivosti. To uključuje i oslobađanje zadnje tranše dogovorene financijske pomoći.

2. Treba što brže implementirati mjere dogovorene u srpnju, koje uključuju povećanje obujma EFSF-a na 440 milijardi eura, i pokrenuti trajnog nasljednika tog tijela - Europski stabilizacijski mehanizam.

3. Nužna je koordinirana akcija kako bi ojačali europske banke. Banke bi više sredstava trebale ostaviti "sa strane" kako bi imale pokriće za eventualne gubitke u financiranju privatnog sektora i nacionalnih vlada u budućnosti. Ukoliko im i ta sredstva ne budu dostatna, moći će se se "prištekati" na EFSF, ali im nakon toga neće biti dozvoljeno da isplaćuju dividende i bonuse.

4. Treba ubrzati implementacijski proces političkih odluka kako bi potakli rast i stabilnost, te tražiti nove poticaje u tim pogledu, poput potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini.

5. Potrebno je stvoriti veću integraciju u ekonomskom upravljanju eurozonom, jer nas partikularizam usporava.

Pročitajte više