Barroso: Pronaći vezu između ekonomske dinamike i socijalne povezanosti

NOVI predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je predstavnike 25 zemalja članica da pokušaju pronaći novu "vezu između ekonomske dinamike i socijalne povezanosti", izvijestio je u ponedjeljak list Echos, na dan kada Barroso i službeno preuzima svoju dužnost.

"Ne dovodim u pitanje naš model, naprotiv, zalažem se za to da se on očuva tako da ga moderniziramo, jer bez bolje produktivnosti nećemo uspjeti održati visoku razinu socijalne zaštite niti zadovoljiti potrebe za zaštitom okoliša u skladu s našim načelima", smatra Barroso.

"Ili ćemo se prilagoditi, ili ćemo izgubiti ekonomsku bitku. Naime, starosna dob naše populacije i sve veća konkurencija Sjedinjenih Država i drugih zemalja obvezuju nas da nešto poduzmemo. Moji su prioriteti sve što je povezano s ekonomskim rastom, slobodom i pravdom te omogućuje jačanje uloge Europe u svijetu", rekao je Barroso istaknuvši kako bi "Komisija mogla biti katalizator reformi."

"Iznimno važnim smatram očuvanje europskoga duha u proširenoj Uniji uz međusobnu suradnju dužnosnika raznih institucija", rekao je novi predsjednik Europske unije.

Pročitajte više