Barroso: Vjerujem da ćemo u petak čuti vrlo dobre vijesti



"VJERUJEM da ćemo u petak čuti vrlo dobre vijesti", rekao je novinarima u Strasbourgu Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, i tako potvrdio informaciju koju je danas objavio Financial Times. Europska komisija će, prema svemu sudeći, u petak dati preporuku za zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

To bi vjerojatno značilo da će sva preostala poglavlja biti zatvorena u lipnju, a 1. srpnja 2013. godine trebao bi i službeno biti proglašen datumom ulaska Hrvatske u EU. Prije toga trebat će još potpisati pristupni ugovor, provesti referendum, te proći kroz proces ratifikacije. Ulazak Hrvatske u EU mora ratificirati svaka članica, a zatim i Europski parlament.

"Nalazimo se na ključnom trenutku dugog putovanja Hrvatske prema Europskoj uniji", naglasio je Barroso u današnjem kratkom obraćanju stranim novinarima. No, to i dalje ne znači da je sve gotovo. Iako smo podršku Europske komisije osigurali, Hrvatska u EU i dalje ima neke protivnike koji nisu uvjereni u kvalitetu reforme pravosuđa (Nizozemci i Britanci) ili se protive širenju zone schengena (Francuzi).

Pročitajte više