Basescu: Prihvatit u odluke pravosuđa o izborima

KANDIDAT oporbenog saveza desnog centra Pravda i istina (DA) za rumunjskog predsjednika Traian Basescu izjavio je u srijedu da će "prihvatiti odluke državnih institucija" u vezi izbora od nedjelje, za koje je tražio da se ponište zbog "prijevare".

"Ako državne institucije proglase pravovaljanima izbore, prihvatit ću te odluke i sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora", kazao je Basescu privatnoj agenciji Mediafax.

Rumunjsko izborno povjerenstvo objavilo je u srijedu konačne rezultate općih izbora održanih u nedjelju.

Vladajući socijaldemokrati (PSD) osvojili su 36,6 posto glasova u utrci za parlament, a oporbeni DA 31,3 posto, što znači da nitko od njih nije dobio dovoljno glasova da bi imao većinu u parlamentu.

Basescu, kojeg očekuje drugi krug predsjedničkih izbora s premijerom Adrianom Nastaseom 12. prosinca, zatražio je u utorak ponavljanje izbora, optužujući izborno povjerenstvo za neregularnosti prilikom elektronskog prebrojavanja glasova koje su išle u korist PSD-a.

Povjerenstvo je odbacilo taj zahtjev, a dužnosnici PSD-a demantirali su navode o pokušaju krađe glasova.

Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) priopćila je da su izbori bili dobro organizirani i profesionalni unatoč "proceduralnim pitanjima" kojima se treba pozabaviti.

(Hina) xbnš ydv

Pročitajte više