Basra: Oko 100.000 iračke djece u opasnosti od epidemije

ŽIVOT oko 100.000 iračke djece mlađe od pet godina u opasnosti je zbog rizika izbijanja epidemije, do čega može doći u nedostatku pitke vode, objavio je u ponedjeljak UN-ov Fond za djecu (UNICEF).

Prema priopćenju, UNICEF je zabrinut "dugotrajnim prekidom električne energije i opskrbe vodom u Basri" navodeći da je, prema raspoloživih informacijama, već treći dan prekinuta opskrba hranom i vodom u tom gradu. Izbijanje epidemije posebice je opasno za djecu mlađu od pet godina, ističe UNICEF.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International izrazila je u ponedjeljak navečer zabrinutost situacijom u kojoj se nalaze irački civili u Basri, koji od petka nemaju pitke vode. "Sve strane u sukobu u Iraku odgovorene su za osiguravanje humanitarnih potreba civilne populacije", ističe Amnesty.

Glavnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije objavila je da je Međunarodni crveni križ uspio uspostaviti opskrbu vodom za 40 posto stanovnika grada također izrazivši zabrinutost posljedicama nedostatka vode.

I Međunarodni odbor Crvenog križa ranije je upozorio da Basri, gradu od 1.200.000 stanovnika, prijeti humanitarna kriza zbog problema s vodom i žestokih borbi koje se vode.

Grad Basra, naftno središte oko 500 km jugoistočno od Bagdada, poprište je žestokih borbi između iračkih snaga i snaga anglo-američke koalicije.

Pročitajte više