Bauk o potpredsjednicima sabora: Jedno ime znači da Plenković ipak ima 79 ruku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov Arsen Bauk u Newsroomu na N1 komentirao je dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta te ostale političke aktualnosti.

HDZ-ov Ivan Anušić ranije danas objavio je da je kadrovska križaljka gotova, no šef stranke Andrej Plenković nije danas htio iznositi detalje. Ipak, kratko je potvrdio da će Željko Reiner i Furio Radin biti potpredsjednici sabora.

"Meni je Radin iznenađenje jer nije potpisao za mandatara", kaže Bauk i dodaje da to znači da Plenković ima 79 ruku i da je Radin ipak uz većinu.

Navodi da za stabilnost nije ključan broj ruku, nego struktura parlamentarne većine: "Ako imate jednu grupaciju koja je veća, ona će imati određene zahtjeve pa je zahtjevnije održavati tu većinu. Sad su to HDZ, DP i HDZ-ovi partneri i dio manjinaca. Ključno je da ako nema DP-a onda nema ni većine."

"Ono što su oni izgovorili HDZ-u i premijeru je daleko grublje od onog što smo mi izgovorili", rekao je o DP-u. "Jesu li prevarili birače, to će njihovi birači odlučiti", dodao je.

O Pupovcu

Osvrnuo se i na Milorada Pupovca i izjave o tome kako će sad dio manjinaca biti "vani", a dio "unutra".

"Jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra", rekao je Pupovac prošlog tjedna za N1.

"Previše je tu metafora. U normalnom parlamentarnom životu postoje većina i oporba, nisam vidio za ove, nisam vidio ove nebinarne slučajeve, kako je to sad popularno reći", kazao je Bauk.

"Što nam se još može dogoditi?"

Osvrnuo se na novu većinu i izjave o najdesnijoj vladi i što možemo od nje očekivati.

"Što nam se još može dogoditi – imamo molitelje, pobačaj koji je više ili manje dostupan, u nekim bolnicama nema nijednog liječnika koji može izvesti pobačaj, pa ova priča s ustaškim pozdravom… Uvijek može gore. Naš odgovor će uvijek biti da se poštuju ljudska prava, da se ne smanjuju prava manjina", kazao je.

Bauk se osvrnuo i na Ustavni sud. "Mislim da je sad pravo vrijeme da se uvjetuje da neki pripadnik srpske nacionalne manjine bude član Ustavnog suda, osoba koja je deklarirani gej ili lezbijka da uđe u Ustavni sud, da bude barem 40 posto žena... To je politička odluka. To je jedna vrsta onoga na što mi možemo utjecati", rekao je. 

Pročitajte više