Bayrou i Royal održali debatu, ali bez formalne koalicije

DANAS je na francuskoj privatnoj TV-postaji BMFTV i radio-postaji RMC održana debata između socijalističke predsjedničke kandidatkinje Segolene Royal i u prvom krugu izbačenog centrističkog kandidata Francoisa Bayroua, čiji se glasovi smatraju ključnim za ishod drugog kruga izbora 6. svibnja.

Naime, drugoplasirana Royal, koja je prije šest dana osvojila 25,9 % glasova, treba što je moguće više Bayrouvog glasačkog tijela koje je iznosilo 18,6 % ukoliko namjerava u drugom krugu prestići desničarskog kandidata Nicolasa Sarkozyja, koji je osvojio 31,2 % glasova.

Bayrou je osvojio veliki broj glasova svojim umjerenim stavovima, kao i zbog toga što ga mnogi Francuzi smatraju alternativom ekstremima ljevice i desnice. Royal se, pak, nada da će Bayrouvim glasačima, ali i samom Bayrouu biti prihvatljivija od  Sarkozyja, poznatog po tvrdim anti-imigrantskim stavovima i zalaganjem za  Francuskoj prilično mrskoj neo-liberalnoj ekonomskoj politici.

Dok je dio socijalističkih prvaka Bayrouu i formalno nudio koaliciju, dotle je Royal  Bayrouu ponudila TV-debatu na kojoj su  trebali  razjasniti eventualne razlike u političkim stavovima. Sama činjenica da je Bayrou  pristao na debatu se  smatra  uspjehom za Royal,  a dodatni poticaj njenoj kampanji je dala i odluka TV-postaje Canal Plus da je otkaže, što je izazvalo dodatne kontroverze i optužbe da je to učinjeno na Sarkozyjev pritisak.

Većina promatrača drži kako bi približavanje Bayroua i Royal za desničarskog kandidata moglo predstavljati ozbiljan problem, odnosno da će debata biti protumačena kao znak da Bayrou - iako se izjasnio da oba kandidata predstavljaju opasnost po Francusku - socijalističku kandidatkinju drži kao manje zlo.

U samoj debati je, po mišljenju francuskih analitičara, postalo razvidno da i Bayrou i Royal dijele duboku antipatiju prema Sarkozyju, ali ne i politički program. Bayrou je oštro kritizirao Royaline planove da u slučaju pobjede još više poveća socijalna i druga davanja, držeći da se time ignorira ekonomska realnost, odnosno već sada pretjerani troškovi države blagostanja koji guše francuski privatni sektor.

Bayrou je na kraju ponovio svoj stav da nema namjeru eksplicitno podržati nijednog kandidata, dok je Royal rekla da je "zadovoljna dijalogom" i da je bilo iluzorno očekivati da će završiti s nekim "teatralnim gestama".

Ankete pokazuju da Royal ima određene razloge da bude zadovoljna s današnjim razvojem događaja, s obzirom da su ankete pokazale određene pomake u raspoloženju biračkog tijela. Najnovija anketa pokazuje da će 52,5 % Francuza podržati Sarkozyja, a 47,5 % Royal, što za socijalističku kandidatkinju predstavlja napredak od 0,5 % u odnosu na prethodnih nekoliko dana.

Međutim, ista je anketa pokazala da, usprkos naporima da se izgradi most s Bayroum, njegovo biračko tijelo još uvijek ostaje duboko podijeljeno. Oko 35 % se izjasnilo za Royal, a 29 % za Sarkozyja, s time da su ostali ili neodlučni ili namjeravaju ostati kod kuće.

D.A.

Foto: AFP

 

Pročitajte više