BBC: Dubrovniku prijeti ogromni požar

BRITANSKI BBC izvijestio je noćas o velikom požaru koji je jučer izbio kod Dubrovnika. Izvanredno stanje proglašeno je u hrvatskom gradu Dubrovniku čija su predgrađa ugrožena velikim šumskim požarom.

Gradonačelnica tog srednjovjekovnog pomorskog grada Dubravka Šuica, je kazala kako je civilna zaštita spremna na evakuaciju stanovništva iz brdovitih predjela dubrovačke okolice smještene poviše gradskog centra.

Vatrogasci i protupožarni zrakoplovi bore se kako bi obuzdali vatrenu stihiju.

"Uspostavili smo stožer civilne zaštite i spremni smo na evakuaciju stanovništva iz ugroženih područja" - prenosi BBC riječi dubrovačke gradonačelnice.

Pozvala je starce, žene i djecu iz ugroženih područja da se evakuiraju u zakloništa osigurana na sigurnim područjima.

Dodala je kako turisti nisu ugroženi obzirom da područja uz obalu koja turisti uglavnom nastanjuju, nisu ugrožena vatrom.

Dubrovnik je grad pod zaštitom Unescovog programa očuvanja svjetske kulturne baštine i jedna od glavnih turističkih destinacija sa očuvanim srednjovjekovnim kućama.

Stara gradska jezgra je proteklih godina doživjela znatnu restauraciju nakon što je oštećena u ratnim sukobima s početka 90-ih godina, a Dubrovnik inače nosi i naziv "Biser Jadrana", javlja BBC.

Isti izvor navodi kako požari raspirivani jakim naletima vjetra gore već nekoliko dana, a napore gasitelja na požarištima onemogućavaju neeksplodirane mine zaostale iz Domovinskog rata.

Visoke temperature u južnoj Europi dovele su do nekoliko velikih šumskih požara, najvećih od kada se vodi evidencija. Pogođene su Hrvatska, Bugarska, Grčka i Italija, ali i Makedonija, Albanija i Turska.

Španjolskoj i Portugalu također prijeti rizik od izbijanja šumskih požara obzirom na rastuće temperature zraka zabilježene posljednjih dana u tim državama.

I.K.
Foto: Momir Jelovac

Pročitajte više