Reuters upozorava: Hrvatska još mora uvjeriti zemlje članice da je spremna za ulazak u EU

BROJNI svjetski mediji popratili su završetak pregovora Hrvatske s EU, uglavnom uz pohvalne riječi i pokoju pokudu. BBC u tekstu prenosi izjavu J.M. Barrosa kako se radi o povijesnom danu i za Hrvatsku i za EU, a spominje se i kako bi ovo trebao biti poticaj za ostale zemlje u regiji. 

Korupcija i organizirani kriminal narušavali su imidž države

Dopisnik BBC-a iz Zagreba Mark Lowen podsjeća da je od službenog početka pregovora 2005. Hrvatsku usporavala loša suradnja s Haškim tribunalom, odnosno Vlada koja je otezala s dostavom dokumentacije iz "rata za nezavisnost devedesetih".

"Korupcija i organizirani kriminal su također narušavale imidž države", piše Lowen.

Agencija Reuters piše da Hrvatska još mora uvjeriti Vlade svih 27 članica da je spremna za ulazak i da su njeni napori u borbi protiv korupcije otišli dovoljno daleko.

Guardian: Kosorica došla Cameronu tjeskobno, a otišla veselo


Ugledni londonski Guardian piše da je Jadranka Kosor danas prvi put posjetila Downing Street, pokazujući tjeskobu zbog britanske otpora ulasku, ali je nakon sastanka s Davidom Cameronom otišla uvjerena da Velika Britanija neće stavljati veto na hrvatsko pristupanje EU.

Guardian podsjeća da je Hrvatska imala problematične pregovore koji su trajali šest godina, dulje nego u svih osam bivših komunističkih zemalja koje su primljene u EU 2004.

Upozorenje ostalim balkanskim zemljama: Sporije u EU

No, napominje se da odugovlačenje nije samo hrvatska krivica, nego je odraz europskog straha od širenja Unije. Zemlje EU, tvrde u Guardianu, htjele su poslati poruku za ostalih 5 država bivše Jugoslavije i Albaniju da će proći mnogo vremena dok uđu u europsku obitelj, usprkos ranijim obećanjima Balkanu koja su pristizala iz Bruxellesa.

Pročitajte više