BBC i Financial Times o suđenju Sanaderu: Korupcija je najveći problem u Hrvatskoj

OD STRANIH medija danas ujutro tek BBC ima nešto dužu vijest o početku suđenja bivšem premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu. U tekstu naslova "Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na sudu zbog korupcije", BBC donosi pregled optužnice te da Sanader negira krivnju. Navode kako je u to vrijeme, 1995. godine kada je Sanader dobio proviziju od Hypo Banke, Hrvatska još uvijek vodila rat za neovisnost pa je imala problema u privlačenju stranih tvrtki na domaće tržište, i obrnuto.

BBC-ev dopisnik iz Zagreba piše i kako je bivši premijer osoba s najvišom pozicijom uhićena u Hrvatskoj zbog korupcije te da Hypo nije jedini slučaj korupcije u kojemu je optužen Sanader. "Istražuje se i upletenost Sanadera u slučaju mađarskog Mola, gdje Sanader isto negira krivnju", piše BBC.

Hrvatska je na rubu ulaska u Europsku uniju, nada se da će se to dogoditi u srpnju 2013. godine, a glavni pritisak na zemlju iz Bruxellesa dolazi upravo zbog vrlo raširene korupcije u zemlji.

"Rumunjska i Bugarska su ušle u EU prije nego su riješile problem korupcije, pa sada EU pritišće  Hrvatsku da što prije riješi ovaj problem", zaključuje dopisnik BBC-a.

Financial Times u pregledu dnevnih događaja donosi kratko kako danas počinje suđenje bivšem hrvatskom premijeru, pa navode kako cijeli slučaj donosi novi pogled na neriješene probleme transparentnosti u sljedećoj članici Europske unije. "Sanader je optužen za primanje mita od Hypo Alpe Adria banke 1995. godine. On opovrgava bilo kakve zloporabe", dodaje FT.

Pročitajte više