BBC: Juščenko primao prijetnje smrću

OPORBENI ukrajinski čelnik Viktor Juščenko u nedjelju je za BBC izjavio da je primao prijetnje smrću te da je očekivao mogućnost pokušaja trovanja tijekom predsjedničke kampanje, prenosi Reuters.

"Ne vjerujem da će brojne prijetnje smrću koje sam čuo ili primio e-mailom biti realizirane", rekao je Juščenko u BBC-evoj emisiji "Breakfast with Frost". Također je rekao da će njegova osobna sigurnost biti ključno pitanje tijekom predstojećeg novog drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se održati 26. prosinca.

"Znam u kakvoj zemlji živim i znam što ovdje vlasti mogu pokušati učiniti. U pogledu nagađanja oko mojeg trovanja, očekivao sam takvo nešto, mislim da je to bilo samo pitanje vremena", rekao je Juščenko koji je tijekom izborne kampanje obolio od nepoznate bolesti od koje mu je koža lica u kratkom vremenu postala podbuhla, crvena i izbrazdana. No, liječnici koji su obavili pretrage kažu da ne mogu dokazati Juščenkove tvrdnje prema kojima su ga vlasti pokušale otrovati.

Ukrajinski je čelnik za BBC također izjavio da Rusi ne moraju strahovati od Ukrajine ukoliko on postane predsjednik, unatoč njegovu ne baš "toplom" odnosu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je u predizbornoj kampanji agitirao za Viktora Janukoviča. "Rusija će uvijek biti naš susjed", rekao je Juščenko.

U petak je Vrhovni sud Ukrajine poništio drugi krug izbora za predsjednika države, uz objašnjenje da je bilo neregularno. Nakon dvotjednih uličnih prosvjeda Ukrajinaca u znak potpore prozapadnjački orijentiranom oporbenom čelniku Juščenku odlučeno je da se drugi krug predsjedničkih izbora ponovi 26. prosinca.

Predsjedavajući OESS-a, Solomon Pasi pozdravio je u nedjelju takvu odluku Vrhovnog suda i zatražio da promatrači OESS-a imaju slobodan pristup izbornom procesu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini. Pasi je zatražio da "promatrači mogu neometano pratiti cijeli izborni proces, uključujući prebrojavanje glasova", priopćeno je.

Pročitajte više