BBC: Marie Curie najutjecajnija žena stoljeća

Foto: BBC, Wikipedia

POLJSKO-FRANCUSKA znanstvenica Marie Curie najutjecajnija je žena stoljeća, odlučili su sudionici ankete BBC-ja.

Čitatelji BBC-jeva časopisa History svrstali su Curie na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i kemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti - za koju je sama skovala termin.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u plaćama među spolovima.

Rosa Parks druga

Na drugom je mjestu američka aktivistica Rosa Parks, koja je odbila ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emmeline Penkhurst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računalnog programiranja Ada Lovelace četvrta je na listi, a peta je britanska kemičarka Rosalind Franklin, koja je pridonijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

"Ovaj popis testament je ženama u povijesti koje su protivno izgledima ostvarile nevjerojatna postignuća", kazala je Heenali Patel, glasnogovornica najveće britanske udruge za prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke prijepore, piše Guardian. Zaslužuje li uistinu Margaret Thatcher šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I je li Eleonora Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, francuskog Luja VII. i engleskog Henrika II., imala veći značaj za svjetsku povijest od Djevice Marije na 12. mjestu.

Top 20

1. Marie Curie

2. Rosa Parks

3. Emmeline Pankhurst

4. Ada Lovelace

5. Rosalind Franklin

6. Margaret Thatcher

7. Angela Burdett-Coutts

8. Mary Wollstonecraft

9. Florence Nightingale

10. Marie Stopes

11. Eleanor of Aquitaine

12. The Virgin Mary

13. Jane Austen

14. Boudicca

15. Diana, Princess of Wales

16. Amelia Earhart

17. Queen Victoria

18. Josephine Butler

19. Mary Seacole

20. Mother Teresa

Pročitajte više