BBC namjestio telefonski kviz u dječjoj emisiji

BBC, britanska javna televizija koja je godinama uživala najveći ugled u svijetu, jučer je pogođena velikim skandalom kada su se njeni djelatnici morali javno ispričati zbog namještanja pobjednika telefonskog kviza u popularnoj dječjoj emisiji "Blue Peter".

Voditelji Konnie Huq, Zoe Salmon i Andy Akinwolere su se tokom sinoćnje emisije obratili gledateljima i rekli kako su ih sve iznevjerili.

Namještaljka se odigrala u studenom prošle godine kada je otvorena posebna telefonska linija za sudionike nagradne igre "Shoe Biz Appeal", čiji je dobitnik morao pogoditi kojoj poznatoj osobi pripadaju cipele na slici. Sretni pogađač je kao nagradu trebao dobiti vrijednu igračku. Dio sredstava prikupljenih od telefonskih brojeva je trebao ići u UNICEF-ov fond za pomoć djeci u Malaviju.

 Tijekom emisije je studio pokušalo kontaktirati 14.000 osoba, a pobjednik je bila djevojčica koja je rekla da je vlasnik cipele Charlie Clements, zvijezda sapunice "Eastenders".

Međutim, prošlog tjedna je na BBC-ovom online forumu 27-godišnjakinja po imenu "Mona" navela kako djevojčica uopće nije zvala od kuće, nego da je riječ o djetetu koje su producenti bili odabrali među posjetiteljima studija te joj dali mobitel u ruke.

"Bila sam užasnuta s načinom na koji se manipulira djecom", napisala je Mona, a njeno svjedočanstvo su ozbiljno shvatili na BBC-ju i proveli internu istragu. Namještaljka je navodno bila motivirana tehničkim problemima - odnosno kvarom na BBC-jeve opreme zbog koje se nisu mogli vanjski pozivi nisu mogli ići u eter.

Nešto kasnije su BBC-jevi direktori poništili natječaj te nagradu slučajnim izborom dodijeli jednoj od 14.000 osoba koja je napravila telefonski poziv. Richard Deverell, jedan od BBC-jevih dužnosnika, je rekao kako mu je osoblje bilo prilikom incidenta "bilo zahvaćeno panikom", te da eventualni otkazi "nisu isključeni".

Cijela je neslavna afera dobila i političku dimenziju kada je Don Foster, glasnogovornik Liberalno-demokratske stranke, rekao kako je britanska televizija - posljednjih godina pogođena optužbama za namještanje kvizova i reality showova - dotakla novo dno sa skandalom koji je uprljao popularnu dječju emisiju koja se emitira više od pola stoljeća.

D.A.

Pročitajte više