BBC: Netanyahu i izraelski vrh zabrinuti. Sve više razmišljaju o Haškom sudu

Foto: EPA

Izraelski dužnosnici sve su više zabrinuti da glavni kazneni sud UN-a planira tražiti naloge za uhićenje najviših vojnih i političkih čelnika te zemlje zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina, piše danas BBC. Izvješća sugeriraju da bi premijer Benjamin Netanyahu mogao biti među njima.

Međunarodni kazneni sud (ICC) istražuje djelovanje Izraela na okupiranim područjima u posljednje tri godine, a odnedavno i djelovanje Hamasa. ICC Ima ovlasti optužiti i suditi pojedincima za najteže zločine prema međunarodnom pravu.

Glavni tužitelj poslao jasnu poruku

Sud je dosad već izdao naloge za uhićenje nekoliko čelnika, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, libijskog predsjednika Moamera Gadafija i ugandskog ratnog zapovjednika Josepha Konyja. Netanyahu je mogućnost da se visoke izraelske dužnosnike stavi na popis nazvao "skandalom povijesnih razmjera", optužujući ICC da pokušava sputati Izrael u obrani.

Takav oštar komentar, i to od premijera osobno, sugerira da se o tom scenariju iza kulisa aktivno raspravlja. Iako ICC nije potvrdio izraelske tvrdnje, kada je glavni tužitelj Karim Khan KC posjetio Izrael i okupiranu Zapadnu obalu prošlog prosinca, poslao je jasnu poruku.

"Svi akteri moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo. Ako to ne učinite, nemojte se žaliti kada moj ured bude trebao djelovati", pojasnio je u tadašnjoj izjavi.

Pročitajte više