BBC optužuje britansku vladu da vodi vendettu protiv novinara

BBC je u petak optužio direktora komunikacija britanskog premijera Tonyja Blaira, Alastaira Campbella, da vodi "osobnu osvetu" protiv njihova novinara koji ga je optužio da je lažirao dokaze protiv Iraka.

Direktor informiranja BBC-a Richard Sambrook stao je u obranu Andrewa Gilligana, vojnog izvjestitelja BBC-a, koji je pokrenuo aferu.

Sambrook je objavio da Campbellove napade na BBC-jev novinarski rad i samog Gilligana ne smatra opravdanima, ocjenjujući ih "osobnom vendetom".

Gilligan je 29. svibnja, pozivajući se na jedan neimenovani visoki obavještajni izvor, optužio Campbella da je namjerno lažirao jedno izvješće o iračkom naoružanju objavljeno u rujnu prošle godine.

Downing Street navodno je u izvješće dodao tvrdnju da bi Sadam Husein oružje za masovno uništenje mogao upotrijebiti u roku 45 minuta, iako su obavještajne službe to smatrale malo vjerojatnom, rekao je taj dužnosnik.

Campbell je to u srijedu pred vanjskopolitičkim odborom Donjeg doma parlamenta službeno opovrgnuo.

BBC je optužio da laže, zatražio je ispriku i naložio da BBC do četvrtka navečer odgovori na niz pitanja o svojem pokrivanju tog slučaja.

Pročitajte više