BBC: Priču Kremlja o Putinu kao stabilnom vođi više neće biti lako prodati

Foto: EPA

GOTOVO odmah nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ruski televizijski voditelji su samouvjereno predviđali da će za nekoliko dana ruske trupe marširati Kijevom, prenosi BBC. Od toga je prošlo 9 mjeseci.

Ovoga tjedna isti ti voditelji tužnih su lica govorili o "teškoj odluci vojske" o povlačenju ruskih snaga iz Hersona - jedinog glavnog grada pokrajine koji su Rusi uspjeli osvojiti i okupirati otkad su 24. veljače počeli invaziju na Ukrajinu. Ruski predsjednik još je prije 6 tjedana tvrdio da je anektirao regiju Herson i još tri ukrajinske pokrajine i tada je govorio da će one zauvijek biti dio Rusije. 

"Priželjkivao sam da se naša zastava vijori u Kijevu ovog ožujka", rekao je voditelj Vladimir Solovjov u svojoj emisiji Večer sa Solovjovom.

"Bilo je bolno gledati da se naša vojska povlači iz Kijeva i Černihiva, ali tako je to u ratu... Borimo se protiv NATO-a", dodao je.

Za sve je kriv Zapad?

Na isti način se želi opravdati i Kremlj - kriveći Zapad. Poruka ruskih medija je da se Rusija u Ukrajini bori protiv SAD-a, Britanije, EU i NATO-a. Drugim riječima, tvrde da ruski gubici nisu krivnja Kremlja, već su za njih zaslužne spletke vanjskih neprijatelja.

Poruka koju ruski mediji šalju je: "Ne kritizirajte rusku vojsku ili ruskog predsjednika. Umjesto toga, poštujte svoju dužnost i okupite se oko zastave." Čini se da taj savjet trenutno prate i svi moćni i ugledni ruski glasovi. Čečenski vođa Kadirov i osnivač Wagner grupe Prigožin vrlo otvoreno kritiziraju rusko vojno vodstvo. Ipak, kada su se ruske snage povlačile iz Hersona, obojica su objavili poruke podrške generalu Surovikinu, ruskom zapovjedniku u Ukrajini koji je predložio povlačenje.

No isto se ne može reći za proratne ruske vojne blogove. Oni su počeli objavljivati ljute poruke o ruskom povlačenju.

"Nikad neću zaboraviti ovo ubojstvo ruske nade. Ova izdaja u mom će srcu biti uklesana stoljećima", piše na blogu Zastavny.

"Ovo je ogroman geopolitički poraz Putina i Rusije... Ministarstvo obrane davno je izgubilo povjerenje naroda, a sada će se isto dogoditi i predsjedniku", napisao je bloger Zloi Zhurnalist.

Ipak, Kremlj će napraviti sve da se taj scenarij ne obistini. Jako se trude da se Putina ne poveže s ovim povlačenjem i znaju da će mnogi u Rusiji povlačenje percipirati kao jak udarac za ruski prestiž.

Vijest o ruskom povlačenju iz Hersona početkom tjedna su objavili ruski generali. Na vijestima je prikazano da naredbu izdaje ministar obrane Šojgu, i to nakon konzultacija s generalom Surovikinom. Vrhovni zapovjednik Vladimir Putin nigdje nije prikazan.

"Odluku je donio ministar obrane, nemam ništa za reći o ovome", kazao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov u petak.

Bit će teško održati Putinov status stabilnog vođe

Kremlj će pustiti da vojska preuzme odgovornost za povlačenje. Ili će barem pokušati. No upravo je predsjednik Putin naredio invaziju na Ukrajinu. Ono što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" bilo je njegova ideja. Distanciranje od bilo kojeg aspekta ovog rata neće biti jednostavno. Putin je sada u opasnom položaju, ali ne samo zbog Hersona. Sve što se odvilo posljednjih 9 mjeseci u Rusiji moglo bi promijeniti način na koji se percipira predsjednička uloga. Ne nužno kako na predsjedničku ulogu gledaju građani, već elita, koja je ključna za ostanak na vlasti. Putin je za njih godinama bio majstor strategije, netko tko uvijek pobjeđuje. Za njih je on bio ključni kotačić u sistemu koji ih okružuje i čiji su dio. 

No pobjede od 24. veljače nisu na strani Rusije. Putinova invazija nije se odvila po planu. Ne samo da je uzrokovala brojne smrti i uništenje u Ukrajini već je značajne gubitke pretrpjela i ruska vojska. Putin je obećavao da će u rat ići samo "profesionalni vojnici", ali je poslije mobilizirao i stotine tisuća ruskih građana. Ovaj rat je za Rusiju težak i iz ekonomske perspektive. 

Kremlj je do sada Putina predstavljao kao stabilnog vođu, no tu je priču sada puno teže prodati građanima.

Pročitajte više