BBC: Zašto su policajci prebili crnog mladića do smrti?

Screenshot: YouTube

SVI koji su vidjeli snimku kobnog susreta Tyrea Nicholsa s pet policajaca iz Memphisa došli su do istog zaključka: te noći nešto je pošlo po zlu, no za sada ostaje nepoznato što. Odvjetnici njegove obitelji rekli su da su se policajci ponašali kao "čopor vukova" i da su ga tukli "kao ljudsku pinjatu".

Šefica policije Cerelyn Davis, prva crnkinja na toj poziciji, rekla je za BBC da je bila šokirana. Dogodilo se nešto što ne možemo objasniti, rekla je. Petorica policajaca ovog su tjedna optužena za nekoliko kaznenih djela, uključujući ubojstvo drugog stupnja.

Videosnimke ubojstva u petak navečer puštene su u javnost. Pokazale su mučne događaje koji su doveli do smrti Nicholsa, no mnoga su pitanja još uvijek ostala neodgovorena.

Zašto ga je policija zaustavila?

Iako četiri videa na kojima je prikazano ubojstvo traju ukupno preko sat vremena, hvatajući više kutova snimljenih policijskim kamerama na tijelu i nadzornom kamerom postavljenom na stup, nedostaje jedan ključni element: kako je sve ovo počelo?

Njegova obitelj je rekla da je Nichols, strastveni fotograf, autom otišao fotografirati zalazak sunca. Policajci su isprva rekli da je Nichols zaustavljen zbog navodne nesmotrene vožnje, ali policija je u petak rekla da nema dokaza koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Objavljena snimka počinje tek nakon što se policija sukobila s njim na raskrižju u 20:24 po lokalnom vremenu - policija kaže da prvo zaustavljanje nije snimljeno, ali ne znamo zašto. Policajci su ga, držeći oružje u rukama, odmah izvukli iz automobila i bacili na tlo.

"Nisam ništa napravio!" rekao je Nichols te se pridržavao uputa policajaca.

"Stavi ruke iza leđa prije nego što ti prekinem [psovka]", povikao je policajac.

"Vi dečki stvarno sad pretjerujete", odvratio je Nichols policajcima. "Samo pokušavam otići kući."

Kasnije u videu čuje se policajac kako govori drugim policajcima koji su stigli na mjesto događaja da je Nichols skrenuo i zamalo udario u policijsko vozilo, ali ne vide se dokazi za to.

Drugi policajac tvrdio je da su mislili da je Nichols možda bio na drogama. Nema poznatih dokaza o tome, a kasnije u videu policajci kažu da nisu ništa pronašli u njegovom automobilu.

Zašto su policajci bili tako agresivni?

Od samog početka policajci su bili vrlo neprijateljski raspoloženi, psuju Nicholsa i govore mu da legne na tlo ili će ga udariti pendrekom. Na videosnimkama je Nichols u početku popustljiv, iako zbunjen zbog neprijateljstva policajaca. Legao je na tlo prema uputama dok su mu policajci pokušavali staviti lisice.

Ali kada ga jedan od njih pokuša šokirati elektrošokerom, on se otrgne i pokušava pobjeći te ga je u tom trenutku policija pošpricala suzavcem. Kako se oslobodio i zašto je policija bila tako agresivna, nije jasno.

"Bilo je neshvatljivo, od početka do kraja", rekao je za BBC Greg Donaldson, profesor na John Jay College of Criminal Justiceu u New Yorku. "Od zaustavljanja automobila, stanja uznemirenosti policije kada su zaustavili automobil, do potjere, nedostatka obuke i nedostatka strategije u zadržavanju i svladavanju osobe koju su zaustavili", dodao je.

Zašto su ga nastavili napadati?

Donaldson kaže kako se čini da u videu raste ljutnja policije "kako se njihova nesposobnost sve više otkriva". Prskajući oči vodom nakon što je i sam osjetio djelovanje suzavca, jedan od policajaca kaže da bi ga trebali "zgaziti" kad ga uhvate.

Upravo to rade na videosnimkama koje su zabilježile drugi susret, koji je počeo u 20:32. Policija ga je nekoliko minuta udarala rukama i nogama po tijelu, uključujući glavu, dok je Nichols plakao za majkom. Vidi se kako jedan policajac odlazi teško dišući. Gotovo minutu kasnije vraća se na scenu, izvlači svoju palicu i više puta udara Nicholsa.

Nitko od policajaca ga nije pokušao zaustaviti, kao ni drugog policajca koji je Nicholsa udario šakom u glavu najmanje pet puta. "Ovaj je incident jednostavno izmaknuo kontroli", rekao je Donaldson.

Zašto mu nitko nije pomogao?

Na snimci je vidljivo da je Nichols nakon premlaćivanja u teškom stanju. Grči se na tlu prije nego što ga strpaju u auto te ne može sam sjesti.

"Najgori dio svega bio je nedostatak ljudskosti nakon incidenta", kaže Donaldson. Policajci su "stajali uokolo kao da je bilo mirno poslijepodne na ulici", dodaje, te su ostavili Nicholsa "da leži na zemlji kao komad smeća".

Na licu mjesta je više policajaca nego što su objavile njihove kamere na tijelima, a nije poznato ima li dodatnih snimki. Liječnici dolaze pregledati Nicholsa u 20:41. Dvadesetak minuta kasnije na snimci se pojavljuju nosila, a zatim stiže hitna pomoć. Ne zna se koliko je vremena prošlo dok ga nisu odveli u bolnicu.

Koji je uzrok njegove smrti?

Iako je jasno da je Nichols teško pretučen, još nije poznato od čega je zapravo preminuo u bolnici tri dana kasnije. Na snimci se vidi da ga policija dva puta udara nogom u glavu, a oko lica mu se vidi krv.

Odvjetnici njegove obitelji rekli su da je neovisna obdukcija utvrdila da je pretrpio "obilno krvarenje uzrokovano teškim premlaćivanjem", ali cijelo izvješće nije objavljeno.

Pročitajte više