BBC-jeva drama o Churchillu dobitnica nagrade britanskih novinara

BBC-jeva drama o 2. svjetskom ratu, "The Gathering Storm", pokupila je glavne nagrade na dodjeli udruge britanskih televizijskih i radio novinara (Broadcasting Press Guild), objavio je BBC.

Produkcija kanala BBC Two vrijedna 8 milijuna funti, s Albertom Finneyjem u ulozi Winstona Churchilla, osvojila je tri nagrade, uključujući onu za najbolju dramu.

Finney je proglašen najboljim glumcem, a Vanessa Redgrave najboljom glumicom za ulogu Churchillove supruge Clementine. BBC je ukupno dobio osam od 13 nagrada, koje su dodijeljene proteklog vikenda na svečanosti u Londonu.

Ovo je drugi put ove godine da je drama "The Gathering Storm", koja prati Churchillov život uoči rata, dobila veliko priznanje. U siječnju je na dodjeli Zlatnih globusa u Los Angelesu trijumfalno osvojila nagrade za najbolju mini-seriju ili TV film te Finneyju za najboljeg glumca u mini-seriji ili TV filmu.

Nagrade Broadcasting Press Guilda dobili su još i kostimirana drama "Daniel Deronda", u produkciji BBC One, koja je proglašena najboljom dramskom serijom te "Jamies Kitchen", kanala Channel 4, koja prati kuhara Jamieja Olivera u obučavanju mladih kuhara u njegovom restoranu, a osvojila je nagradu za najbolju dokumentarnu seriju.

Nagradu za najbolji dokumentarac osvojila je emisija Channel 4, "Faking It" o bivšem pomorskom časniku koji postaje travestit, a Ricky Gervais i Stephen Merchant, autori hit komedije "The Office", proglašeni su najboljim scenaristima drugu godinu za redom. BBC-jev politički komentator Andrew Marr također je nagrađen drugu godinu za redom, kao najbolji izvođač.

Obje nagrade za radio otišle su na BBC Radio 4, za najbolji radio program i za najbolju radio voditeljicu Sue Lawley, koja vodi program "Desert Island Discs".

Producent dokumentaraca Brian Lapping, vlasnik producentske kuće koja je napravila serije kao što su "The Death Of Yugoslavia" i "The Fall Of Milosevic", dobio je nagradu za izuzetne doprinose televizijskom i radio novinarstvu.

Nagrade bira više od 100 novinara specijaliziranih za televiziju i radio.

Pročitajte više