Beagle 2 na Mars će sletjeti na Božić

BRITANSKA letjelica za traženje života na površini Marsa sletjet će na Crveni planet na Božić, objavili su znanstvenici.

Letjelica Beagle 2 putuje na Mars Expressu europske svemirske agencije. Mars Express lansiran je 2. lipnja s baze u Bajkonuru.

Znanstvenici su novinarima rekli da je ta letjelica bez ljudske posade sada oko 13 miljuna milja od Marsa i da će do njega stići sredinom prosinca.

U petak 19. prosinca letjelica Mars Explorer izbacit će modul za slijetanje prepun znanstvenih instrumenata.

Bude li sve po planu, Beagle 2 će se padobranom na Marsovu površinu spustiti 25. prosinca, rastvoriti i početi s pokusima.

Mars Explorer bit će u orbiti najmanje jednu marsovsku godinu koja traje 687 zemaljskih dana. Njegove antene primat će podatke s Beaglea 2, a instrumenti s Mars Explorera slat će ih na Zemlju.

Znanstvenici su "98 posto sigruni" da će sve biti u redu, rekao je John Reddy, glavni inženjer električnih sustava toga projekta.

Vjeruje se da je Mars nekad imao vodu i za život odgovarajuće uvjete, ali da je sve to izgubio prije više milijardi godina, možda nakon sudara s aasteroidom. Postoji nada da na Marsu i danas ima vode u obliku podzemnoga leda.

Beagle 2 ime je dobio po brodu kojim je tridesetih godina 19. stoljeća putovao prirodoslovac Charles Darwin. Znanstveni su planovi Beaglea ambiciozni: skupljat će uzorke tla i stijenja, kopat će Marsovu površinu i tražiti organsku tvar, a u atmosferi tragove metana koji proizvode živi organizmi.

Ovom misijom predviđena je i izrada karte Marsa te upotreba snažnoga radara koji bi tražio dokaz o postojanju vode ispod površine.

Pročitajte više