Beč: Austrijska potpora što bržem pristupu Hrvatske EU

VELIKA austrijska potpora početku pregovora Hrvatske s EU te što brži pristup u punopravno članstvo Unije kao i daljnje jačanje gospodarske suradnje Austrije i Hrvatske, bile su teme razgovora ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića i njegovog austrijskog resornog kolege Martina Bartensteina u utorak u Beču.

"S Hrvatskom imamo izvanredno partnerstvo" rekao je ministar Bartenstein izrazivši nadu da će Hrvatska početkom 2005. početi pregovore s EU, a to Austrija snažno podupire kao i što brži pristup u punopravno članstvo zajedno s Bugarskom i Rumunjskom 2007. godine.

Dodao je da je Hrvatska jedna od najvažnijih trgovačkih partnera Austrije i da ne isključuje da se ostvari robna razmjena u 2004. godini od dvije milijarde eura.

"Jedva da postoje područja za koja austrijski investitori nemaju interesa za ulaganja od turizma, financijskog sektora, banaka do industrije, trgovine, telekomunikacija itd. U gospodarskom smislu suradnja između dviju država je m bez ikakvih problema i vrlo, vrlo dobra", rekao je Bartenstein.

Suglasivši se sa svojim austrijskim kolegom ministar Vukelić je naglasio da su u razgovoru potvrđeni odlični hrvatsko-austrijski gospodarski odnosi te da ga posebno veseli što postoji interes i volja austrijskih gospodarstvenika i poduzetnika za daljnja ulaganja u Hrvatskoj, u turizmu, poljoprivredi, industriji. To su područja od posebnog značaja jer ti sektori u proteklih deset godina nisu doživjeli veća ulaganja.

Ocjenivši posjet Austriji uspješnim ministar Vukelić je zaključio da će gospodarska manifestacija Hrvatski dan i razgovori s domaćinima biti novi doprinos sljedećim konkretnim programima i projektima austrijskih poduzetnika za daljnja ulaganja i daljnji rast hrvatsko-austrijske robne razmjene.

Ministar Vukelić je u utorak u Beču na Hrvatskom danu predstavio gospodarski program Vlade, razgovarao je i s predsjednikom Austrijske savezne gospodarske komore Christophom Leitlom i dao intervju za austrijski dnevni list Der Standard.

Pročitajte više