Beč: Četvorica uglednih austrijanaca primila odličja predsjednika Republike

ČETVROTICA uglednih Austrijanaca primila su u petak u Beču odličja predsjednika Republike Hrvatske za njihovu potporu Hrvatskoj na njezinu putu u neovisnost u prošlosti a danas jer je podupiru u njezinoj težnji za pristupom Europskoj uniji, kazao je tom prigodom veleposlanik RH u Beču Dražen Vukov Colić.

Red kneza Branimira s ogrlicom primio je bivši glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Albert Rohan i bivši veleposlanik Republike Austrije pri UN-u Peter Hohenfellner. Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primio je glavni tajnik malteškog ureda u Beču Richard Steeb a odličje reda hrvatskog pletera uručeno je Johannu Josefu Bengleru.

Četvorica uglednika iz austrijskog političkog i diplomatskog života, svatko na svoj način bili su "velika potpora, prijatelj, pouzdanik, savjetnik, učitelj ali i nada" našoj zemlji u vrlo složenim i izazovnim trenucima u mnogim najvažnijim datumima, nekad na putu neovisnosti, a danas na njezinu novom putu u Europsku uniju", rekao je Vukov Colić, predajući im odličja u ime predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Austriju i Hrvatsku "uz stare veze i srodnosti uzvisuje buduće novo zajedništvo u ujedinjenoj Europi", istaknuo je on.

Albert Rohan (danas umirovljenik), kao visoko pozicionirani dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova znatno je pomogao priznanju RH i njezinoj daljoj integraciji u međunarodne institucije, primjerice u Vijeće Europe.

Također umirovljeni Peter Hohenfellner, visoki dužnosnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova 90-tih se godina, uz potporu dr. Aloisa Mocka, posebno je zagovarao priznanje Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

Barun Richard Steeb, koji i danas pomaže Hrvatsku, pomogao je, poglavito za vrijeme Domovinskog rata, donatorskim i humanitarnim akcijama, ali i širenju istine o Hrvatskoj i promociji njezina imidža u svijetu.

Umriovljenik Johann Josef Dengler, dugogodišnji poklonik Hrvatske posebno se zauzimao da istina o Hrvatskoj prodre u svijet.

U ime dobitnika priznanja zahvalio se Albert Rohan koji je podsjetio na uzroke, faze razvoja i rasplet događaja na prostoru nekadašnje bivše Jugoslavije. "Hrvatska uživa punu potporu Austrije na svojem putu u EU", rekao je.

Po njegovim riječima od sastanka u Solunu 21. lipnja očekuje se jasan znak i poticaj zemljama Balkana za intenziviranje njihovih napora u približavanju EU.

Hrvatska može ostvariti prilagodbu i zadovoljavanje svih potrebnih uvjeta kako bi 2007. s Rumunjskom i Bugarskom pristupila EU, a istodobno može biti veliki uzor i drugim državama u regiji, dodao je Rohan na svečanosti u veleposlanstvu RH u nazočnosti, među ostalima i bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka.

Pročitajte više