BEČ: NOVI IZLOŽBENI PROSTOR ZAKLADE THYSSEN-BORNEMISZA

Privatna zaklada TB A21ThyssenBornemisza Art Contemporary otvara večeras u Beču novi izložbeni prostor "Space in Progress" interaktivnom izložbom kanadske umjetnice Janet Cardiff.

Na izložbi kanadske umjetnice, postavljenoj u suradnji s Georgesom Buresom Millerom, pod nazivom "Walking thru'", bit će predstavljene tematske cjeline kao što su To Touch (1993.), Hill Climbing (1999.), House Burning (2001.), Feedback (2004.) te audio i video šetnje pod naslovom Šetajuća knjiga.

To je prva izložba te renomirane kanadske umjetnice u Beču.

Otvarajući novi izložbeni prostor, zaklada T-B A21 otvara vrata suvremenoj umjetnosti 21. stoljeća, a umjetnicima daje mogućnost da prikažu svoje radove bez komercijalnih galerijskih zahtjeva, kazala je u utorak na konferenciji za novinstvo u Beču Francesca von Habsburg koja je na čelu te privatne austrijske zaklade.

Francesca von Habsburg naslijedila je Zakladu od oca baruna Bornemisze i želi je proširiti. Sjedište Zaklade je u Zurichu a slični prostori postoje na Jamajki i u Dubrovniku.

Nakon izložbe Janet Cardiff, u novom izložbenom prostoru bit će izloženi radovi Slavena Tolja iz Hrvatske, Olafa Nicolaia iz Njemačke, Candice Breitz iz južne Afrike te Matthewa Ritchiea iz SAD-a.

Francesca von Habsburg rekla je za Hinu da surađuje s nekoliko hrvatskih umjetnika te da je ovu izložbu prošloga ljeta već predstavila u Dubrovniku.

(Hina) xspđ ydgk

Pročitajte više