Beč: Novinarski forum o borbi protiv korupcije

U POVODU Međunarodnog dana protiv korupcije, 9. prosinca, u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda održava se u četvrtak jednodnevni novinarski forum posvećen pitanju medijskog praćenja ovog problema, na kojemu je naglašeno da je korupcija "otrov " koji pogađa bogate i siromašne zemlje.

"Korupcija je prisutna svugdje, kako u Africi tako i u cijelom svijetu", rekao je glavni direktor bečkog sjedišta Ujedinjenih naroda i izvršni direktor UN-a za borbu protiv zlouporabe droga i kriminala (UNDOC) Antonio Mario Costa. On je istaknuo da je za sprječavanje tog zla potrebna povećana međunarodna suradnja i napori kako bi se uspostavili učinkoviti mehanizmi za sprječavanje korupcije.

Costa je naveo četiri stupa u borbi protiv korupcije: suzbijanje, kriminalizacija, provedba nove inicijative (Asset Recovery) za povrat imovine stečene korupcijom kao i bliska međunarodna suradnja.

Čelnik UN-a zauzeo se za provedbu konvencije UN-a protiv korupcije (Meksiko 2003.) i globalnog programa akcija. Podsjetio je da su Nigerija i Kenija glede korupcije bile simboli za greške u prošlosti, ali da su sada simboli za rezultate što su ih vlasti tih zemalja postigle u suzbijanju korupcije.

Govoreći o medijskom praćenju korupcije, Antonio Mario Costa je rekao kako su mnogi novinari izgubili živote izvještavajući o njoj. Posebice je istaknuo da je u tom smislu novinarski rad jako važan i bitan "kako bi korupcija postala transparentna".

Pročitajte više