BEČ: OTVORENA IZLOŽBA RADOVA TAMARE DE LEMPICKE

U Umjetničkom forumu (Kunstforum) Banke Austria otvorena je u srijedu navečer izložba radova Tamare de Lempicke, koja je postala poznata po slikarskim radovima na kojima prikazuje stil života Art Decoa.

"To najbolje prikazuje njezin autoportret iz 1929., pod naslovom 'Umjetnica u otvorenom zelenom automobilu'. Prikazana je kao simbol toga vremena", rekla je prigodom otvorenja izložbe direktorica Kunstforuma Ingrid Brugger istaknuvši da je "njezina umjetnost jako ekscentrična, moderna i dekorativna".

Tamara de Lempicka živjela je, prema tadašnjim shvaćanjima, skandalozno, brinula je više o novcu nego o slikarstvu, a već s 28 godina zaradila je prvi milijun sa svojim slikama.

Rođena je u Poljskoj 1898. a umrla je u Meksiku 1980. godine. Varšava, Pariz i New York važne su destinacije njena života i rada. Godine 1920. i 1930. njezino slikarstvo dobiva novu dimenziju. Prema mišljenju kritičara, nigdje drugdje nisu aspekti umjetničkog pravca Neue Saechlickeit tako smisleno i erotično interpretirani kao u figurama njezinoga umjetničkog djela. Većina njezinih djela, skoro 70 do 80 posto ih je u privatnom vlasništvu i privatnim zbirkama. Za ovu izložbu, na kojoj je pedesetak ulja na platnu, tri je posudio i američki glumac Jack Nickolson.

Izložba, postavljena u suradnji s Royal Academy of Art u Londonu, otvorena je do 2. siječnja 2005.

(Hina) xspđ ybr

Pročitajte više