Beč: Počela prva konferencija država stranaka UN-ove konvencije protiv međunarodnog organiziranog kriminala

U BEČKOM sjedištu Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je počela prva konferencija država stranaka UNove konvencije protiv međunarodnog transnacionalnog organiziranog kriminala i pripadajućih protokola, na kojoj hrvatsko izaslanstvo vodi ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Borba protiv transnacionalnog organiziranog kriminala je globalni problem, potrebni su veći međunarodni napori i čvršća suradnja kako bi se učinkovitije suzbijali svi oblici organiziranoga međunarodnog kriminala, istaknuto je prigodom otvaranja toga međunarodnog skupa.

Konvencija protiv međunarodnog transnacionalnog organiziranog kriminala stupila je na snagu 2003. godine, a potpisalo ju je 147 država a ratificiralo 78 država. Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju i prva dva Protokola. Broj 1 protokol o sprečavanju trgovine ljudima, posebno ženama i djecom, te Protokol o sprječavanju trgovine migrantima kopnom, morem i zrakom. A treći protokol o sprečavanju proizvodnje i trgovine pješačkim oružjem je u proceduri.

Zadaća prvog zasjedanja je prihvatiti pravila procedure Konferencije, razmotriti mehanizme za ispunjenje zadanih ciljeva iz Konvencije, kao i njezinu praktičnu provedbu,te poticati pridruživanje drugih država. Konferencija će utvrditi načine godišnjeg podnošenja izvještaja o provedbi Konvencije, kako bi se sagledalo što države konkretno rade u provođenju toga međunarodnog dokumenta, poznatoga pod imenom Palermo konvencija.

(Hina) xspđ ybs

Pročitajte više