Beč: Pokolj u Parizu na dnevnom redu konferencije o Siriji

Foto: Hina

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ocijenio je u subotu uoči otvaranja međunarodne konferencije o Siriji u Beču da je "više no ikad nužno koordinirati međunarodnu borbu s terorizmom", nakon pokolja u petak navečer u Parizu.

"Više no ikad je nužno, u okolnostima u kojima živimo, koordinirati međunarodnu borbu s terorizmom", rekao je ministar.

"Jedan od ciljeva današnje konferencije u Beču je upravo vidjeti konkretno kako možemo dodatno ojačati međunarodnu suradnju" u borbi s Islamskom državom, dodao je Fabius.

U Beču se u subotu sastaje sedamnaest zemalja, pod vodstvom američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kako bi pokušali pronaći političko rješenje za sirijski sukob, premda se ne slažu glede sudbine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Izmjena dnevnog reda

Oružani i bombaški napadi u kojima je u Parizu ubijeno 128 ljudi utjecat će na dnevni red međunarodne konferencije o Siriji u Beču, rekla je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Zbog događaja koji su se zbili nedaleko odavde, sigurno će se mijenjati dnevni red današnjeg skupa", rekla je Zaharova.

Na skup u Beču očekuje se dolazak izaslanika sedamnaest zemalja, Europske unije i Ujedinjenih naroda, a uz UN-ove članice s pravom veta - SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku - dolazak su najavile Njemačka i Saudijska Arabija.

Na konferenciji će sudjelovati i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif. Njega je trebao zastupati zamjenik, budući da je Zarif trebao pratiti predsjednika Hasana Rohanija na njegovu putovanju u Francusku i u Italiju i na audijenciji kod pape Franje, ali je put otkazan nakon pariških napada.

Predstavnika Sirije neće biti za pregovaračkim stolom, tako da se od pregovora ne očekuje puno.

Pročitajte više