Beč: Pripremno povjerenstvo poziva na što hitniju provedbu zabrane nuklearnih pokusa

IZVRŠNI tajnik pripremnog povjerenstva za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa Wolfganf Hoffman pozvao je u četvrtak u Beču zemlje koje još nisu potpisale odnosno ratificirale Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklarnih pokusa da to naprave čim prije.

"Nuklearni pokusi su globalna prijetnja svijetu a na državama je posebice onima koje imaju nuklearne reaktore na svom teritoriju da što prije potpišu i ratificiraju ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa kako bi mogao stupiti na snagu", naglasio je u četvrtak u Beču na redovitoj konferenciji za novinstvo izvršni tajnik Pripremnog povjerenstva za provedbu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) Wolfgang Hoffmann. To nezavisno međunarodno tijelo formirale su države potpisnice ovog Ugovora 1996. godine, a djeluje pri Ujedinjenim narodima u Beču.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, usvojen rezolucijom u okviru UN-a, potpisale su do sada 172 države, a ratificiralo ga je 114, među njima i Republika Hrvatska.

Od 44 države koje imaju na svom teritoriju nuklearne reaktore 12 ga još nije ratificiralo među ostalima SAD, Sjeverna Koreja, Indija, Pakistan, Vijetnam, Kolumbija, Izrael, Egipat, Iran....

Od pet nuklearnih svjetskih sila Rusija, Francuska, Engleska i Kina su ga ratificirale, dok SAD još nije, Indija, Pakistan i Svjerena Koreja nisu ga još ni potpisale, niti ratificirale.

Izvršni tajnik CTBTO Wolfgang Hoffmann označio je zajedničku izjavu Indije i Pakistana od prošlog tjedna da više ne žele izvoditi nuklearne pokuse i da će se držati "moratorija za izvođenje nuklearnih pokusa" kao veliki napredak, rekavši "da svako izvođenje nuklearnih pokusa prijetnja miru".

Predsjedavajući CTBTO na šest mjeseci japanski veleposlanik Yukio Takasu kazao je da će se u svom mandatu "zauzeti za pokretanje onih država koje još nisu ratificirale taj Ugovor jer samo tako on može stupiti na snagu, a države će se time obvezati da provode ono što je dogovoreno i obuhvaćeno u tom međunarodnom dokumentu".



(Hina) xspđ ybr

Pročitajte više