Beč: Raspala se Slobodarska stranka

ČELNIŠTVO Austrijske slobodarske stranke (FPO-e) napustilo je stranku i osnovalo novi pokret pod naslovom Savez za budućnost Austrije (BZO-e), kazala je u ponedjeljak u Beču na konferenciji za novinstvo čelnica FPO-e Ursula Haubner, inače starija sestra koruškog zemaljskog poglavara Joerga Haidera. Ona je u ponedjeljak dala ostavku na dužnost predsjednice FPO-e ali ostaje, kako je rekla, i dalje ministrica socijalne skrbi

U novi Savez za budućnost Austrije (BZO-e) pozvani su na suradnju svi članovi Slobodarske stranke koji to žele, dodala je Haubner. Predsjednik novog BZO-e postat će njezin brat, koruški zemaljski poglavar Joerg Haider.

Haubner je dala ostavku jer u FPO-e postoji, po njezinim riječima, "razarajuća snaga" koja se više ne može trpjeti i koja joj onemogućava rad. BZO-e želi i dalje ostati partner austrijskoj Narodnoj stranci (OeVP) s kojom sačinjava austrijsku saveznu koalicijsku vladu premijera Wolfganga Schuessela.

Austrijski vicekancelar Hubert Gorbach, prigodom predstavljanja novog pokreta BZOe, kazao je da ostaje i dalje u saveznoj vladi i da su svi članovi savezne vlade iz dosdašnje Slobodarske stranke za novi pokret.

Plakat za novi pokret BZO-e izrađen je uglavnom u narančastim bojama.

Šef bečkog ogranka Slobodarske stranke Heinz Christian Strache, koji nije nazočio predstavljanju novog pokreta, nije se htio ni očitovati o novoj situaciji već je samo rekao da će se "na vrijeme javiti za riječ".

U austrijskim medijima već se dugo spekuliralo tko će biti na čelu Slobodarske stranke- Haider ili Strache?

Nekadašnji vođa Slobodarske stranke Joerg Haider je već početkom ožujka, nakon katastrofalnih rezultata na lokalnim izborima u Donjoj Austriji, najavio osnivanje nove stranke i tada nije isključio mogućnost da on postane vođa stranke u koju bi prešla velika većina stranačkih dužnosnika i ministara u vladi.

Haider je u ponedjeljak izjavio da je postignut dogovor da on bude na čelu novog pokreta i da sada slijedi dogovor i priprema novog političkog programa.



Pročitajte više