Beč: Završena konferencija o sigurnosti "Safety 2004"

SIGURNOST u prometu, sigurnost djece i suzbijanje svih vrsta nasilja bile su samo neke od važnih tema konferencije koja je od ponedjeljka do srijede održana u Austria centru u Beču, pod naslovom "SAFETY 2004" prevencija ozljeda i promocija sigurnosti.

Međunarodni stručnjaci iz prakse, politike i znanosti razgovarali su o izradi učinkovitih mjera na sprečavanju ozljeda i poticanju mjera sigurnosti.

Diljem svijeta od različitih vrsta ozljeda dnevno umre oko 14.000 osoba, najčešće zbog nedostatka obrazovanja a i zbog toga što nema učinkovitih mjera čijom primjenom bi se to moglo spriječiti, naglašeno je na kraju trodnevnog rada.

"Namjera organizatora konferencije, Austrijskog instituta za sigurnost života, bila je zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pozvati i izraditi platformu djelotvornih mjera", rekao je voditelj tog Instituta Rupert Kisser..

Prema podacima WHO o sigurnosti u prometu, u udesima diljem svijeta godišnje pogine 1,2 milijuna ljudi, a samo u Europi 127 tisuća ljudi. U prvom dijelu ove godine bilo je 40 tisuća poginulih u takvim nesrećama samo unutar članica EU.

Na konferenciji su predstavljene i najuspješnije kampanje u izgradnji sustava sigurnosti i mjere prevencije kao i novine na području osobne zaštite. Tako su predstavljena i neka futuristička postignuća u razvoju elektrotehnike i njezinoj primjeni, poput ugradnje malog čipa u automobil koji u slučaju sudara može automatski pozvati hitnu pomoć i spriječiti najgore.

U radu konferencije "SAFETY 2004" sudjelovalo je oko 1500 sudionika iz više od 100 zemalja.

(Hina) xspđ ybr

Pročitajte više