Beč: Žužul govorio na konferenciji UNIDO-a

U BEČKOM sjedištu Ujedinjenih naroda u utorak je počelo redovito 29. zasjedanje Odbora za industrijski razvitak UNIDO-a na kojemu, uz predstavnike zemalja članica te specijalizirane organizacije za industrijski razvitak u sklopu UN-a, sudjeluje i sedam ministara, među kojima i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Otvarajući taj međunarodni skup, glavni direktor UNIDO-a Carlos Magarino predstavio je srednjoročni program rada te organizacije za razdoblje od 2004. do 2007., s glavnom zadaćom promicanja industrijskog razvitka u nerazvijenim zemljama, zemljama u razvoju te u tranzicijskim državama, posebice u oporavku postkonfliktnih društava i obnovi. Istaknuo je da se mora nastaviti decentralizacija aktivnosti kako bi UNIDO bio još učinkovitiji "u postizanju ravnoteže između razvijenih i nerazvijenih zemalja".

Govoreći na konferenciji, ministar Žužul je istaknuo vrlo dobru suradnju Hrvatske i UNIDO-a. Osvrnuvši se na dosadašnji rad i suradnju s tom specijaliziranom organizacijom u sklopu UN-a, Žužul je naglasio hrvatsku zainteresiranost za nastavak suradnje i provođenje projekata u Hrvatskoj, ali i u regiji. Izrazio je želju da Hrvatska postane strateški partner UNIDO-a za cijelu regiju potkrijepivši to primjerom pilotprojekta UNIDO-a za Hrvatsku o razvoju korporativne društvene odgovornosti, predstavljenim danas u Beču, koji će se početi provoditi u Hrvatskoj, a nakon toga će se proširiti na cijelu regiju.

Hrvatski šef diplomacije također je naglasio da Hrvatska podupire sve napore Ujedinjenih naroda u borbi protiv globalnog terorizma, kao i potrebu provođenja Milenijske deklaracije. Zaključio je da bilateralni odnosi Hrvatske s njezinim susjedima, regionalna i multiralateralna suradnja ostaju temelj hrvatske vanjske politike.

Pročitajte više