Bečka sutkinja nije se osjećala ugroženom tijekom postupka o izručenju Zagorca

CHRISTINA FORSTNER je sutkinja austrijskog Zemaljskog suda u Beču koja je prije tjedan dana donijela odluku da Vladimir Zagorec može biti izručen Hrvatskoj. Zagorčeva obrana najavila je pritužbu, a konačnu riječ dat će Visoki zemaljski sud.

U razgovoru za Globus Forstner je otkrila nekoliko detalja vezanih uz donošenje odluke o izručenju Zagorca, te je između ostalog kazala kako na njenu odluku nije utjecala činjenica da je Zagorčeva supruga trudna.

Kazala je kako argumenti Zagorčeve obrane, koji su trebali dokazati kako optuženom generalu u Hrvatskoj prijeti opasnost po život, nisu bili dovoljno snažni da bi na temelju njih donijela drugačiju odluku o izručenju. Jednako je bilo i pokušajem saslušanja Markice Rebića koji je prije tjedan došao u Beč, međutim Forstner mu nije dala priliku da progovori.

Forstner kaže kako joj pri odlučivanju o izručenju, prije saslušanja svjedoka odvjetnici moraju ukratko  navesti o čemu će svjedok govoriti. Tako je bilo i u Rebićevom slučaju, tj. nakon što je od odvjetnika čula što bi joj Rebić trebao reći, procijenila je kako taj iskaz ne igra ulogu pri donošenju njene odluke.

Bečka sutkinja kaže kako nije pregledala sadržaje Zagorčevih DVD-a, ali je pomno proučila transkripte razgovora Zagorca i Perkovića te je temeljem toga zaključila kako je Perković bio taj koji je Zagorcu ponudio obustavu postupka u zamjenu za pomoć u otkrivanju kriminala u Hrvatskoj.

Glede same odluke o izručenju, Forstner kaže kako ju u postupku ne interesira je li osoba o čijem se izručenju odlučuje kriva ili nije za ono za što ju optužuje zemlja koja traži njeno izručenje, već jedino razmatra dokaze koji su relevantni za postupak izručenja. Tako je bilo i u Zagorčevom slučaju, a sutkinja dodaje kako je razmotrila i navode da generalu u Hrvatskoj prijeti opasnost.

Sutkinja Forstner je kazala kako se prilikom rada na slučaju Zagorec nije osjećala ugroženom niti je bilo tko iz Hrvatske vršio pritisak na nju vezano uz odluku o (ne)izručenju. Također je kazala kako nikada nije kontaktirala hrvatskog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te nije željela komentirati činjenicu da se hrvatski predsjednik Mesić putem svog savjetnika Perkovića uključio u cijeli slučaj.

Veliki medijski interes za slučaj joj je u određenoj mjeri otežao posao donošenja odluke, ali ne u znatnijoj mjeri. U dosadašnjoj praksi joj se nije dogodilo da je drugostupanjski sud poništio presudu, a istakla je kako se u Austriji vrlo rijetko događa da drugostupanjski sud ima drugačije mišljenje od prvostupanjskog suda.

Zagorec će do kraja tjedan dobiti pismeni otpravak odluke o izručenju, nakon čega ima dva tjedna za ulaganje žalbe o kojoj će odlučivati Visoki zemaljski sud. Potvrdi li taj sud Forstneričinu odluku, ista se vraća bečkom Zemaljskom sudu odakle će biti poslana Ministarstvu pravosuđa koje će potpisom odobriti izručenje Vladimira Zagorca Hrvatskoj.

Forstner je prema svojoj procjeni zaključila kako Hrvatska država ne namjerava ugroziti Zagorčev život, dok mogućnost da Zagorec u Hrvatskoj ima neprijatelje koji mu žele nauditi nema nikakve veze s njenom odlukom.

I.K.
Foto: Nacional

Pročitajte više