Begović razgovarao članom ekonomskog i socijalnog odbora EU

PREDSTOJNIK Ureda za socijalno partnerstvo hrvatske Vlade Vitomir Begović razgovarao je u srijedu s članom ekonomskog i socijalnog odbora Europske unije Cliveom Wilkinsonom o stanju i razvoju socijalnog dijaloga i partnerstva u Hrvatskoj, gospodarskim i socijalnim reformama te aktivnostima na ispunjavanju uvjeta za pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Tijekom razgovora ocijenjeno je da su u Hrvatskoj stvoreni kvalitetni i institucionalni preduvjeti za vođenje učinkovitog socijalnog dijaloga putem kojega je moguće djelovati na rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja, unapređenju ekonomskog standarda te ostvarivanju posebnih i zajedničkih interesa socijalnih partnera, kaže se u priopćenju Ureda Vlade za odnose s javnošću.

Ocijenjeno je također, kako se ističe, da je osnivanjem i radom Ureda za socijalno partnerstvo u Hrvatskoj, u odnosu na druge tranzicijske države i zemlje kandidate za ulazak u EU, učinjen značajan iskorak koji omogućuje dugoročan razvoj kvalitetnih odnosa između predstavnika Vlade, poslodavaca, sindikata i drugih udruga civilnog društva.

Wilkinson je najavio mogućnost osnivanja regionalnog savjetodavnog odbora te zajedničkih programa edukacije socijalnih partnera na regionalnoj i nacionalnoj razini koji bi se financirali iz sredstava Komisije Europske unije. Također je najavio, ovisno o potrebama Ureda, i druge oblike pomoći stručnjaka eksperata Komisije Europske unije iz područja gospodarstva i socijalne politike.

Pročitajte više