Belgijanci, Nizozemci i Austrijanci su najsretniji u Europi, evo gdje su Hrvati

Ilustracija: EPA, Eurostat

BELGIJA, Nizozemska, Austrija i Finska četiri su najsretnije zemlje Europske unije, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata.

Hrvatska je i ovdje na samom dnu, iza nas su po pitanju sreće samo Bugari i Latvijci.

Prema tom istraživanju, Europljani su sretniji nego što su bili prije pet godina.

Masovno iseljavanje iz Hrvatske

Neki dan smo pisali kako je Hrvatska prije deset godina ušla u šestogodišnju recesiju koja je ostavila duboke i trajne posljedice na ekonomiju i društvo. Ekonomija se u tih šest godina smanjila za oko 12 posto, izgubljeni su brojni poslovi, a dugo trajanje krize u kombinaciji s otvaranjem tržišta rada Europske unije za hrvatske građane rezultiralo je masovnim iseljavanjem.

Tijekom šestogodišnje recesije hrvatska se ekonomija smanjila za oko 12 posto i tek sada se vraćamo na pretkriznu razinu. No nama usporedive zemlje, poput Češke i Slovačke, znatno su se brže i snažnije oporavljale te i danas kao snažnije ekonomije imaju uglavnom veće stope rasta, a posebno čudo je Poljska koja globalnu krizu nije ni osjetila.

"Hrvatski BDP će u realnim terminima u 2019. biti manje-više usporediv s onim iz 2008. godine. Pad od 12-13 posto koji se desio tijekom šestogodišnje recesije značajno je smanjio bazu, a ovaj rast koji imamo zadnje dvije-tri godine izrazito je skroman ako uzmemo u obzir da imamo nisku bazu. Također, Hrvatska je ostala na gotovo istoj razini BDP-a po stanovniku u odnosu na prosjek Europske unije, a svi drugi, pogotovo desetak zemalja koje su također bile u socijalizmu, a sada su u EU, napreduju puno brže. Ne samo da su nas prešle nego i s te veće baze imaju veći rast pa se razlika dodatno povećava u njihovu korist do te mjere da Češka, Slovačka ili Poljska imaju BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći veći i za više od 20 posto u odnosu na Hrvatsku", rekao je za Index financijski savjetnik Andrej Grubišić.

Pročitajte više