Belgijska pivovara tužila Sloveniju zbog investicijskih barijera

Belgijska pivovarska multinacionalna tvrtka "Interbrew" dostavila je Europskom parlamentu memorandum u kojemu se tuži na onemogućavanje svoje investicije u Sloveniji, piše u svome izdanju od utorka ljubljansko "Delo".

Memorandumom i dostavljenim dokumentima koje su o borbi "Interbrewa" i celjske pivovare "Laško" oko vlasništva nad ljubljanskom pivovarom "Union" donijeli slovenski sudovi belgijska pivovara želi dokazati da u Sloveniji ne postoje poštena pravila o antikartelnoj politici koja bi trebala osigurati da ne dolazi do monopola.

Interbrew upozorava da je slovenski parlament posebnom rezolucijom o "zaštiti nacionalnih interesa" s kraja 2001. godine dao prednost domaćim investitorima, odnosno da je Laško preferirano u odnosu na stranog investitora. Belgijanci tvrde da je slovenska pivovara, nastojeći stvoriti monopol u proizvodnji piva preko povezanih poduzeća, preuzela više od polovice dionica "Uniona" i tako onemogućila Belgijance, koji su nakon otkupa dijela dionica dali javnu ponudu da otkupe "Unionove" dionice u cijelosti.

(Hina) fl rt

Pročitajte više