Belgijski kardinal: Upotreba kondoma može ograničiti AIDS

BELGIJSKI kardinal Godfried Daniels, kojeg mnogi smatraju mogućim nasljednikom pape Ivana Pavla II, izjavio je da bi mogao prihvatiti upotrebu kondoma kao sredstva za zaustavljanje širenja AIDS-a.

Daniels je u razgovoru za nizozemsku katoličku postaju RKK rekao da upotreba kondoma za osobu pozitvnu na virus HIV-a može značiti zaštitu života.

Takva je ocjena u suprotnosti sa službenim učenjem Rimokatoličke crkve koja brani upotrebu kondoma jer se radi o obliku kontracepcije.

"Ako je netko seropozitivan i njegov parter kaže: Želim imati seksualni odnos s tobom - naravno, on ne bi trebao učiniti ako mene pitate - ali ako ipak učini, mora koristiti kondom", rekao je Daniels.

Rimokatolička crkva podučava da je apstinencija, čak i među bračnim parovima ako je potrebno, najbolja zaštita za širenje AIDS-a.

Vatikan još uvijek nije objavio konačno stajalište o ograničenoj upotrebi kondoma u slučajevima zaustavljanja širenja AIDS-a i stoga bi Danielsova izjava mogla značiti da se u Crkvi razmatra takva mogućnost, kao izbor manjeg od dva zla.

"Ako se kondom koristi za zaštitu života, ne može se moralno osuđivati u istom smislu kao u slučajevima kada služi kao sredstvo za puko ograničavanje rađanja", dodao je Daniels.

Pročitajte više