Belgijski ministar: EU razmatra mogućnost slanja vojnika u istočni Kongo

EUROPSKA unija razmatra mogućnost slanja vojnika u istočni dio DR Konga nakon što su pobunjeni kongoanski vojnici prošli tjedan zauzeli grad Bukavu, prijeteći na taj način krhkom mirovnom procesu u zemlji, izjavio je u ponedjeljak belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel koji je u nedjelju doputovao u Kongo nastojeći pomoći u smirivanju nasilja u toj bivšoj belgijskoj koloniji.

Prema izjavi jednog od zapovjednika pobunjeničkih snaga, pukovnika Julesa Mutebusija kongoanska vojska "nalazi se desetak kilometara od Bukavua". "Ako nas napadnu branit ćemo se", rekao je za France presse.

Na konferenciji za novinare održanoj u glavnome gradu Kinšasi belgijski ministar Michel rekao je da postoji načelni dogovor o mogućem razmještaju vojnika u istočnom dijelu zemlje. U DR Kongu već se nalazi 11.000 pripadnika UN-ove Misije za očuvanje mira (Monuc).

Osim Michela, zabrinutost zbog situacije u Kongu u subotu je izrazio i Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. On je osudio akcije naoružanih pobunjenika koje ugrožavaju tranziciju u toj zemlji i pozvao na trenutačno prekid svih neprijateljstava i nasilja prema civilnom stanovništvu. Također je izrazio zabrinutost zbog informacija o mogućem vanjskom uplitanju u događaje u DR Kongu.

U posljednjih tjedan dana u sukobima u Bukavu poginulo je oko 90 ljudi. U nedjelju su u blizini grada

Gome na sjeveru zemlje, u napadu iz zasjede poginula dvojica UN-ovih vojnika.

Prošle godine u lipnju EU je odobrila razmještaj svojih vojnih snaga pod vodstvom Francuza u sjeveroistočnom kongoanskom gradu Buniji.

Pročitajte više