Belgijski ministar o lažnoj dojavi o bombi: Ne treba podlijegati psihozi

Foto: Hina

BELGIJSKI ministar unutarnjih poslova Jan Jambon izjavio je nakon lažne dojave o eksplozivnoj napravi u središtu Bruxellesa da ne treba podlijegati psihozi, ali da, s obzirom na situaciju, sve prijetnje treba uzimati ozbiljno.

 S obzirom na okolnosti, "mora se ozbiljno uzeti prijetnja kada se netko javi da na sebi ima eksplozivni pojas. Ne mora biti psihoza, ali ono što se jutros dogodilo, moralo se ozbiljno shvatiti", izjavio je Jambon.

 U utorak ujutro u 5,30 sati jedna je osoba nazvala policiju i rekla da na sebi ima eksplozivni pojas, koji će aktivirati treća osoba sa strane. Odmah su alarmirane specijalne policijske ekipe za razminiranje i deaktiviranje eksplozivnih naprava, koje su otkrile da se u pojasu nalaze sol i keksi.

Osoba koja je nazvala, otprije je poznata policiji zbog psihičkih ispada i sitnog kriminila.  Riječ je muškarcu, rođenom 1990. čiji identitet nije otkriven. Rekao je da je bio otet, da mu je stavljen pojas i da je ostavljen u središtu grada pored trgovačkog centra City2.

Nakon što je saslušan, policija je uspjela identificirati automobil, bijeli golf, kojim je dovezen. Taj je automobil pronađen u općini Schaebeek, a uhićen je i vlasnik automobila koji je odveden na saslušanje.

Nedavno je ta osoba kontaktirala policiju tvrdeći da ga je Islamska država pozvala da se ode boriti u Siriju. Pokrenuta je istraga u vezi s tim, a do sada njegove riječi nisu ni potvrđene ni demantirane.

Pročitajte više