Belgijski scijentolozi na sudu zbog prijevare i iznude

Foto: GettyImages

BELGIJSKI ogranak Scijentološke crkve (wiki) je na sudu pod optužbama za iznudu i prijevaru za koje kaže da su podignute kako bi naštetile njenoj reputaciji.

Postupak je pokrenut u ponedjeljak u prepunoj sudnici u Bruxellesu gdje su tužitelji zatražili da crkva, međunarodno poznata po slavnim članovima Tomu Cruiseu i Johnu Travolti, objasni kako se financira.

"Prihodi crkve su ugrubo iznosili oko 5,000 eura tjedno; 2,000 od prodaje knjiga i 3,000 od tečaja i treninga," rekla je rizničarka scijentologa prema agenciji Belga.

Blagajnica je dodala da u crkvi radi od 2005. godine i da za posao nije plaćena, ali da zauzvrat ne treba plaćati crkvena davanja, dok je njen suprug platio oko 10,000 eura za uvježbavanje.

Belgijske vlasti su prvu službenu istragu pokrenule 1997. godine nakon što se nekolicina bivših članova crkve požalila na njenu praksu. Druga istraga je pokrenuta 2008., kada je agencija za zapošljavanje optužila scijentologe da nude lažna radna mjesta u nastojanju da regrutiraju nove sljedbenike.

"Sudsko zlostavljanje"

Podignuta je optužnica protiv ukupno jedanaest članova belgijskog ogranka i dva povezana tijela zbog prijevare, iznude, upravljanja kriminalnom organizacijom i kršenja privatnosti. Ukoliko sud scijentologe proglasi krivima, crkva bi mogla biti zabranjena.


Iz crkve su prošlog tjedna rekli da ne sumnjanju u oslobađajuću presudu. "Scijentološka crkva ide na sud s čvrstom namjerom da prava njenih belgijskih članova konačno budu prepoznata," rekao je njen glasnogovornik prošlog petka.

"Ne samo da crkva osporava optužbe, koje krše temeljna prava svih scijentologa, nego namjerava denuncirati ozbiljno sudsko zlostavljanje koje trpi već 18 godina."

Scijentološku crkvu je 1954. godine utemeljio pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Ona je kao religija prepoznata u SAD-u i pojedinim europskim zemljama poput Italije, Španjolske, Nizozemske i Švedske, a tvrdi da ima 12 milijuna sljedbenika globalno. Sjedište skupine koja snažno dijeli javno mišljenje jer je jedni smatraju prijevarom, a drugi tvrde da nudi nužnu duhovnu utjehu je u Los Angelesu, piše Guardian.

Pročitajte više