Belgijski sud proglasio osam arapskih princeza krivim zbog držanja robova

Foto: 123rf

OSAM arapskih princeza osuđeno je zbog trgovine ljudima i ponižavajućeg odnosa prema svojim sluškinjama pred sudom u Bruxellesu. Osuđene su na 15 mjeseci uvjetne zatvorske kazne i određeno im je da plate po 165.000 eura globe. Optužene su da su više od 20 sluškinja koje su dovele sa sobom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata držale u ropstvu.

Princeze su porekle sve optužbe. Njihov odvjetnik Stephen Monod rekao je kako je "zadovoljan odnosom belgijskog pravosuđa koje je prikladno procijenilo slučaj koji je posljednjih deset godina povlačio razna pogrešna tumačenja". Nije mogao potvrditi hoće li njegove klijentice kaznu platiti jer još nisu odlučile hoće li se žaliti na presudu.

Šeika Hamda al-Nahyani njenih sedam kćeri nisu nazočile suđenju, a aktivisti za ljudska prava sumnjaju da će ih UAE izručiti europskom pravosuđu.

Slučaj od velike važnosti

Slučaj je zaokupio pažnju javnosti kada je jedna od sluškinja uspjela pobjeći iz hotela u kojemu su princeze iznajmljivale cijeli kat luksuznih apartmana, piše BBC. Rekla je kako je bila prisiljena raditi 24 sata dnevno, spavati na podu i jesti ostatke hrane, kao i da nikad nije imala slobodan dan.

Trebalo je proći devet godina, uglavnom zbog pravnih procedura koje je tražila obrana, da bi se slučaj završio.

Nicholas McGeehan, stručnjak za radne migracije u zaljevskim zemljama koji radi za Human Rights Watch, kaže kako je "od ogromne važnosti" to što se jednu od najbogatijih obitelji na svijetu povezalo s trgovinom ljudima i ropstvom. Prema njegovim riječima, usprkos tome  što je zakonom zabranjeno, držanje robova uobičajena je stvar u zaljevskim zemljama u kojima "takav sustav održavaju vladajuće elite kojima robovi služe održavanju društvenog statusa", a vlasti to zataškavaju i toleriraju.

Pročitajte više