Belgijski željezničari dan nakon nesreće stupili u štrajk

BELGIJSKI željezničari stupili su u štrajk zbog loših uvjeta rada dan nakon teške željezničke nesreće u kojoj je poginulo 18 ljudi.

Željeznički promet u Belgiji je potpuno prekinut, a to se odražava i na prometovanje vlakova okolnih zemalja. Naime, Belgija ima najveću željezničku mrežu u usporedbi s veličinom države s čak 3.454 kilometra pruge.

Do nesreće je došlo kada su se u gradu Halleu u blizini Bruxellesa na stanici Buizingen sudarila dva vlaka. Jedan je prometovao iz Leuvena u Braine-le-Comte, a drugi iz Quievraina u Liege. Sudar se dogodio za vrijeme jutarnje gužve, oko 8.30 sati.

Iako su mediji najprije pisali o 20 - 25 poginulih osoba, kasnije službene informacije zaustavile su se na 18. Ipak, moguće je da se ispod prevrnutih vagona nađe još tijela i ozlijeđenih pa spasioci još pretražuju mjesto nesreće. Teško je ozlijeđeno 55 ljudi, a 89 lakše.

Najvjerojatnijim uzrokom sudara vlakova smatra se pogreška strojovođe koji nije stao na signal za zaustavljanje, ali još nema službene potvrde.

Pročitajte više