Belina: Do greške u slučaju Matijanić je svakako došlo

IVICA BELINA predsjednik je Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), nestranačkog nacionalnog saveza udruga kojem je cilj pridonijeti napretku hrvatskog zdravstvenog sustava te predstavlja krovnu organizaciju udruga pacijenata u Hrvatskoj. Nakon što je prije dva dana razgovarao s Indexovim novinarom, danas je Belina u razgovoru za N1 također komentirao smrt novinara Indexa Vladimira Matijanića i inspekcijski nadzor.

"Iako su se u izvješću navele nepravilnosti koje su se dogodile, krajnji zaključak bio je da nepravilnosti nije bilo. Poanta priče je naučiti na greškama da bi ih se u budućnosti izbjegavalo", kazao je.

Nabrojao je i koje su točno greške učinjene u slučaju Matijanića: "Gospodin (Vladimir Matijanić) kao rizična osoba s autoimunom bolešću nije bio hospitaliziran kad je trebao biti, Hitna pomoć bila je u kući i ostavila ga u kući par sati prije smrti, a sama autopsija je bila napravljena nepropisno. Sve te greške bi trebalo uvažiti. Trebalo bi se ispričati obitelji i javnosti."

"Do greške je svakako došlo"

Ističe da se greške moraju prijavljivati i potom se treba postupati kako je predviđeno u takvim situacijama.

"Do greške je svakako došlo jer je bio rizična osoba i samo zbog toga ga je trebalo primiti, pregledati, preko telefona se to ne može", kazao je Belina.

"On je bio prepušten sam sebi i svojoj partnerici i dogodilo se to što se dogodilo. Trebao je biti hospitaliziran, Hitna ga je trebala odvesti. Problem je i u komunikaciji u tim telefonskim razgovorima", dodao je.

Osvrnuo se i na to što ministar zdravstva Vili Beroš ne istupa više po tom pitanju.

"Nije ni primjereno da itko više daje izjave dok Državno odvjetništvo ne prikupi sve nalaze", istaknuo je Belina.

Pročitajte više