Bemba otišao u Portugal

OPORBENI vođa Demokratske Republike Kongo, Jean-Pierre Bemba, čiji su naoružani tjelohranitelji krajem prošlog mjeseca ušli u sukob s regularnom vojskom države, pri čemu je u glavnom gradu Kinshasi poginulo oko 600 ljudi, u ranim je jutarnjim satima prevezen u Portugal, gdje će se podvrći liječenju zbog slomljene noge.

Prošlomjesečno nasilje dobrano je uzdrmalo novouspostavljeni mir u državi koja je u razdoblju između 1998. i 2003. pretrpjela građanski rat u kojemu je poginulo oko 4 milijuna ljudi. Bemba je tada bio jedan od glavnih pobunjeničkih vođa.

Predsjednički izbori održani krajem prošle godine bili su prvi slobodni izbori u Kongu nakon 1960. Bemba je bio glavni protivnik predsjednika Josepha Kabile. Izgubio je s 58 prema 42% glasova i tražio ponovno prebrojavanje. U to vrijeme napetost je bila velika i došlo je do sukoba Bembinih pristaša i vojske. No, to se također primirilo i činilo se da Kongo ide prema putu mira. Sve do ožujka ove godine.

Nakon što je 15. ožujka istekao rok za razoružavanjem Bembinih sigurnosnih snaga (sve zajedno, oko 500 ljudi) situacija je počela eskalirati. U nekoliko dana borbe, koji su konačno završili 26. ožujka, poginulo je, po procjenama evropskih diplomata, oko 600 ljudi. Bemba se bio sakrio u zgradu veleposlanstva Južnoafričke republike, gdje je ostao do jučer. Tvrdio je da je sukob počeo kad su pripadnici vojske pokušali izvršiti atentat na njega u vlastitoj kući. Vlada je protiv njega izdala nalog za uhićenjem, optužujući ga za veleizdaju, ali je taj nalog kasnije povučen.

Bemba je dobio dozvolu da na 60 dana napusti zemlju i ode u Portugal na liječenje, a danas rano ujutro su ga iz veleposlanstva JAR-a do zračne luke u Kinshasi, gdje se s obitelji ukrcao na avion, pratili pripadnici mirovnih snaga UN-a s 15 oklopnih vozila.

Obećao je da se za vrijeme boravka u Portugalu neće baviti politikom.

J.D.  

Pročitajte više