Bemba propustio rok za povratkom u DR Kongo

JEAN-PIERRE BEMBA, vođa oporbe u Demokratskoj Republici Kongo, propustio je rok do kojeg se trebao vratiti u tu zemlju iz Portugala, gdje je išao na liječenje noge.

Bemba kaže da se namjerava vratiti do rujna, da bi sudjelovao u zasjedanju parlamenta, ali njegov glasnogovornik najavio je kako bi to moglo biti opasno za njega. Bemba je u travnju, nakon što su se njegovi tjelohranitelji (točnije rečeno, njegova privatna vojska) sukobili s kongoanskom vojskom u glavnom gradu države, Kinshasi.

To nasilje ostavilo je iza sebe 200 mrtvih, a počelo je nakon što je vlada naredila predaju oružja bivših pobunjenika. Pisalo se da će Bemba biti optužen za veleizdaju, on se sam skrivao u zgradi veleposlanstva Južnoafričke Republike, a vlada mu je dopustila da ode u Portugal na liječenje, čekajući da se strasti smire. Na početku je dobio 60 dana dopusta, ali je taj rok produžen do 31. srpnja. Danas je istekao.

Bemba je inače bivši vođa pobunjeničke frakcije Pokret za oslobođenjem Konga, jedne od brutalnijih pobunjeničkih skupina iz vremena građanskog rata koji je u toj zemlji trajao od 1998. i 2003., a odnio je oko četiri milijuna života, što ga čini trećim najkrvavijim ratom u povijesti.

Nakon izbora Bemba se uključio u demokratski proces, te je na izbore pred kraj 2006. izašao kao glavni protukandidat Josephu Kabili, sadašnjem predsjedniku, čiji je otac vladao zemljom prije njega.

Ti izbori bili su smatrani najbitnijim političkim događajem u Africi nakon pobjede Nelsona Mandele, i bili su opsežno praćeni. Izbori, kako to obično biva u Africi, nisu prošli mirno, nego je Bemba osporio rezultate izbora po kojima je Kabila pobijedio. U to vrijeme skupina Bembinih pristaša zapalila je zgradu Vrhovnog suda, upravo u vrijeme kad se tamo odlučivalo o valjanosti Bembine žalbe. Sud je žalbu odbacio, i Bemba je priznao poraz, ali je napetost između njega i Kabile ostala velika.

J.D.

Pročitajte više