Benčić iz Možemo!: U saboru sam tek dva dana i već me sram

Foto: saborska.tv

U POJEDINAČNOJ saborskoj raspravi o programu nove vlade, za koju se prijavilo 48 zastupnika, teme su bile šarolike, a tijekom rasprave Sandra Benčić iz platforme Možemo! ustvrdila je da je tek dva dana u saboru, ali ju je već sram.

Kritizirajući vladin program i najavu da će se do kraja mandata minimalne plaće povećati na 4250 kuna, Benčić je usporedila plaće zastupnika i saborskih zaposlenika.

"Što možemo očekivati od svih vas koji sjedite ovdje već godinama i koji žmirite na činjenicu da vam se svaki dan u saborskoj kantini i u saborskom restoranu kuha hrana, nose kave i sokovi, nose vam ih ljudi koji su plaćeni 3500 kuna, vama koji imate plaće iznad 16.000. Ja sam ovdje dva dana i već me sram", ustvrdila je Benčić.

Ističe, minimalnu plaću treba definirati kao 60 posto medijalne plaće, čime bi se već sada digla na iznad 4300 kuna.

Na plaće se osvrnuo i SDP-ov Peđa Grbin istaknuvši da predloženo smanjenje porezne stope poreza na dohodak ide najviše u korist bogatih. „Mi koji ovdje sjedimo i drugi koji zarađuju 20 ili više tisuća kuna dobit će 11, 12 ili više posto, predsjednik vlade dobit će veću plaću od 3000 kuna, a radnik tek 50 kuna", kazao je.

„Vi ste odabrali počivati na bogatima, pomagati bogatima, a siromašnima figa”, dodao je Grbin.

Zaštita okoliša, porezi, obrazovanje...

U pojedinačnoj raspravi zastupnici su se dotaknuli i tema zaštite okoliša, poreza, ravnopravnosti spolova, obrazovanja, siromaštva, propalih tvornica.

Rada Borić (Možemo!) tako je ustvrdila da se ovoj vladi ne treba vjerovati, ponajprije ne trebaju joj vjerovati žene jer u vladinom programu tek jedan dio i jedna rečenica govore o ravnopravnosti spolova. Njezin kolega Damir Bakić kazao je da se vladi ne može vjerovati ni po pitanju obrazovanja.

Katarina Peović (Radnička fronta) govorila je o zaštiti radnika kojima prijete otkazi, a Vili Matula je pozvao da se kultura stavi na mjesto koje zaslužuje.

Europskih tema dotaknuo se Nino Raspudić (Most) kazavši da u programu vlade nismo čuli ni jedne riječi o stanju u EU te da o temama kao što su euro i Schengen treba otvoreno razgovarati.

Marijana Puljak (Pametno) pozvala je na transparentnost na svim razinama, od lokalne do nacionalne, a Marin Miletić (Most) na hitno zatvaranje odlagališta otpada Marišćina.

U pojedinačnim raspravama česte su bile i replike, čak i unutar istog kluba pa i između supružnika Nine Raspudića i Marije Selak Raspudić.

Prema procjenama rasprava o programu vlade trajat će do 22 sata, kada se će Hrvatski sabor glasati o povjerenju novoj, 15. vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković.

Pročitajte više